Звіт з інформацією про майже півсотні порушень міжнародного гуманітарного права було представлено в Українському кризовому медіа-центрі.

“На Донбасі та в Криму до війни було релігійне різноманіття. Там жили віряни численних православних, католицьких і протестантських деномінацій, багато мусульман, антитринітарії, кришнаїти, буддисти. Нині члени релігій та конфесій, відмінних від Православної Церкви Московського Патріархату зазнають регулярних утисків з боку окупаційних влад. Наші польові команди документували ці воєнні злочини  безпосередньо в Криму та сірій зоні Донеччини й Луганщини. Частину даних отримали з відкритих джерел. Це вже п’яте подання, яке ми за кілька днів веземо в Гаагу для міжнародного кримінального судочинства. У цьому звіті ми обрали вузький профіль та вперше відслідкували саме злочини проти релігійної спільноти”, — коментує Олександр Перепелов, керівник проекту і документатор "Truth Hounds".

Частина злочинів проти вірян прикривається кампаніями проти екстремізму, частина є результатом потурання окупаційних влад, частина маскується прийняттям спеціальних дискримінаційних законів. Усі вони є порушенням ст. 9 Європейської конвенції про права людини і ст. 18 Загальної декларації прав людини, що гарантують кожному право вільно обирати, яку релігію сповідувати.

Підтверджують напади проросійських бойовиків на представників релігійних конфесій низка зібраних у звіті кейсів. Наприклад, у березні 2014 року місцеві бойовики знищили намет для спільної молитви, встановлений представникам 60 місцевих церков різних конфесій — тобто майже всіх, за винятком духовенства Московського патріархату. У січня 2016 року де-факто влада в Донецьку організувала акцію протесту проти українських греко-католиків, обвинувачуючи їх у фінансуванні з бюджетів ЦРУ. Греко-католицький отець Тихон Кульбабка з Донецька, священик Віктор Вонсонович з Горлівки, римо-католицький священик Павел Вітек з Донецька, донецький протестантський пастор Сергій Косяк, диякони Віктор Брадарський та Володимир Величко зі Слов’янська, пастор Олександр Хомченко - це лише частина описаних жертв насилля, тортур та вбивств серед духовенства.

Дмитро Коваль, експерт з міжнародного права "Truth Hounds", зазначив: “У злочинах проти вірян присутній дискримінаційний аспект. Проаналізувавши зібрані за 5 років докази, розуміємо: проти вірян застосовують фізичний та моральний тиск; церква Московського Патріархату має привілейований статус на окупованих територіях; релігійні організації, які хочуть продовжувати існувати, мають перереєструватися та бути підпорядкованими окупаційній владі ДНР, ЛНР, Криму. При цьому, як і заплановано, дуже часто такі організації не проходять етапу “експертної фільтрації”, яка визначає, кому можна продовжувати діяльність, а кому ні”.  Так, наприклад, організації мормонів та Свідків Єгови взагалі зникли з окупованої території через ворожість, зумовлену американським походженням. Українську Греко-Католицьку Церкву на контрольованих сепаратистами територіях Донецької та Луганської областей називають сектою, а її парафії вважаються забороненими в деяких містах на Донбасі”.

Звіт, який найближчими днями буде передано в офіс прокурора Міжнародного кримінального суду, підготовлено за стандартами Міжнародного кримінального суду за підтримки МФ “Відродження”. Під час написання звіту використовувались матеріали Інституту релігійної свободи та Центру громадських ініціатив. Звіт стане основою для майбутніх розслідувань міжнародних злочинів.

Звіт доступний для скачування, також можна ознайомитися з найважливішою інформацією звіту українською мовою за посиланням http://truth-hounds.org/wp-content/uploads/2019/06/Executive_UKR_Resume_AP.pdf

Контакти для додаткової інформації: Дарина Чепинога d.chepynoga@launch.holdings, +38 (067) 460 12 27; Лілія Короп l.korop@launch.holdings, +38 (063) 615 45 19

Теги: