Благодійний фонд "Допомога Дніпра" створили у травні 2014-го. Команда волонтерів в умовах відсутності відповідних державних інституцій і законодавчої бази під час війни взяла на себе функції державних служб порятунку і приймала українських громадян, що тікали з війни. Через організацію пройшло 37 тисяч переселенців.

"Основна команда це: Влад Макаров - голова організації. У цивільному житті він - голова федерації теквондо International Taekwondo Federation у Дніпропетровській області, міжнародний інструктор, майстер спорту, має чорний пояс, 7-й дан. Я, Ірина Булишева – головний координатор, логіст, досі займаюся розселенням переселенців по області та Україні і вирішую інші питання, та Людмила Хапатько – художниця, фотограф, вона, окрім іншого, займалася адміністративною роботою та регістрацією. Разом із чоловіком Сергієм вони розробили єдину унікальну систему повного обліку переселенців", – зазначає Ірина Булишева.

На запитання, хто допомагав "Допомозі Дніпра", відповідає: "Найбільше - прості громадяни, українці. Несли все: продукти харчування, одяг, взуття, побутові речі, гроші. Все, що є в "Допомозі" - принесли люди, кожну виделку та дитячу іграшку. Також допомагали міжнародні організації, донори. Кімнати та кабінети відремонтовано, в основному, за грантові кошти від цих організацій. Та основна підтримка – це громадяни та небайдужі люди. Допомагали церкви усіх можливих конфесій. Найбільше – католики та протестанти, крішнаїти постійно приходили, навіть якась африканська церква допомагала, усіх не перелічити. Багато людей пропонували забрати біженців до себе додому - в когось пуста хата, або кімната у гуртожитку. Були дні, коли стояла черга з таких людей, що забирали переселенців до себе додому".

Наразі специфіка людей, які їдуть з Донбасу в інші регіони України, дещо змінилася. "Зараз здебільшого їдуть у пошуках кращого життя, як гастарбайтери. Адже, уявіть, що таке 5 років для 13-річного хлопця, який закінчив школу і сформувався в умовах окупації та російської пропаганди. Україна для нього вже як інша європейська країна", – каже Ірина Булишева.

Теги: