У перший день перебування в Константинополі священнослужителі Православної Церкви України помолились за літургією у кафедральному храмі Вселенського патріарха – Свято-Георгіївському соборі на Фанарі у Стамбулі. Під час відправи українські священнослужителі приступили до таїнства святої євхаристії.

По завершенні літургії духовенство нашої Церкви вклонилось святиням Патріаршого собору та помолилось перед мощами святої мучениці Євфимії.

Наступного дня, 12 липня, в день пам’яті святих першоверховних апостолів Петра і Павла, архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, у співслужінні духовенства Константинопольського Патріархату та Православної Церкви України, очолив літургію у Влахернському храмі Константинополя.

За богослужінням молився генеральний консул України у Стамбулі Олександр Гаман та представники української діаспори.

У другій половині дня делегація Православної Церкви України відвідала Вселенську Патріархію, де мала зустріч із Вселенським патріархом Варфоломієм І.

"Під час спілкування, яке пройшло у братній атмосфері, архієпископ Іларіон передав Його Всесвятості запевнення у глибокій любові та повазі до Матері-Церкви від імені Його Блаженства, Митрополита Київського і всієї України Епіфанія, - йдеться на сайті ПЦУ. - В свою чергу Його Всесвятість Вселенський Патріарх Варфоломій І привітав делегацію Православної Церкви України в Константинополі та відзначив, що український народ сім століть чекав на отримання Томосу й мав повне право звернутись до Вселенського Патріархату про його надання. І саме в цьому році відбулося відновлення історичної справедливості, на яку українці чекали багато років – єдина помісна Українська Православна Церква отримала Томос про свою автокефалію".

Патріарх наголосив, що найближчим часом Елладська Православна Церква також визнає автокефалію Правосланої Церкви України та повідомив духовенство про позитивне рішення Матері-Церкви щодо визнання канонізації святителя Луки Кримського на вселенському рівні.

Наостанок патріарх Варфоломій побажав священнослужителям Православної Церкви України доброго і плідного служіння на благо українського народу та утвердження єдиної помісної Української Церкви, після чого сторони обмінялись пам’ятними подарунками.

Теги: