Міністерство з питань тимчасово окупованих територій протестує проти позбавлення можливості віруючих та священиків ПЦУ здійснювати богослужіння та релігійні обряди у Сімферополі. «Такі дії Російської Федерації є прямим порушенням норм міжнародного гуманітарного права та міжнародного права у сфері прав людини. МТОТ наголошує, що уся відповідальність за скоєне, згідно з міжнародним правом, лежить на Російській Федерації», - йдеться на сайті міністерства.

Місяцем раніше, а саме 28 червня 2019 року, судова система окупаційної влади РФ зобов'язала Кримську єпархію ПЦУ передати приміщення, де знаходиться і єпархіальне управління, і кафедральний собор «міністерству майнових і земельних відносин Криму». Без відома Кримської єпархії будівельники розібрали дах, що призвело до затоплення церковного приміщення та псування майна, довкола будівлі встановили паркан, витягли вікна та двері. Всі ці «ремонтні роботи» проводяться за вказівкою окупаційної влади. Наразі кафедральний собор «перебуває у жахливому, напівзруйнованому стані», говориться на сайті МТОТ.

Також зазначається, що Українська церква на Кримському півострові була і залишається під постійним контролем та тиском. МТОТ звертає увагу на необхідності консолідації спільних зусиль з міжнародними партнерами з метою вжиття подальших кроків для посилення тиску на Російську Федерацію через порушення нею положень міжнародного права, яке захищає право на сповідання віри, здійснення релігійних обрядів і захисту від дискримінації, а також право віруючих на участь в релігійних обрядах та демонстрацію своїх релігійних поглядів.

У Посольстві США в Україні також зазначили, що "стурбовані повідомленнями про розграбування Кафедрального собору святих рівноапостольних Володимира і Ольги ПЦУ в Сімферополі. Мешканці Криму заслуговують мати можливість вільно і без залякувань проводити богослужіння як вони бажають. Ми закликаємо Росію припинити окупацію Криму. Крим – це Україна".

Фото radiosvoboda.org

Теги: