27 липня після завершення молебню на Володимирській гірці глава УПЦ (МП) митрополит Онуфрій очолив хресний хід з чудотворними святинями до Свято-Успенської Києво-Печерської лаври. Біля поклінного хреста на вулиці Грушевського глава УПЦ (МП) разом з усім духовенством та мирянами помолився за упокій душ тих, хто загинув у трагічних подіях лютого 2014 року під час Євромайдану.

Хресні ходи ПЦУ та УПЦ (МП) зібрали 15-30 тисяч учасників та єпископів з кількох помісних церков
Керуючий справами УПЦ (МП) митрополит Бориспільський і Броварський Антоній (паканич) підбив підсумки хресного ходу. Він розповів, що цього року у ньому взяли участь 300 тисяч православних віруючих. Керуючий справами також зауважив, що серед хрестоходців були не тільки українці, а й паломники із сусідніх держав. Крім ієрархів Православної Церкви Чеських земель і Словаччини та Сербської Православної Церкви, у хресному ході, за його словами, взяли участь прості віряни Румунської Православної Церкви.
Хресні ходи ПЦУ та УПЦ (МП) зібрали 15-30 тисяч учасників та єпископів з кількох помісних церков

З офіційної інформації поліції Києва випливає, що митрополит Антоній вдесятеро завищив кількість учасників хресного ходу. "Окрім охорони громадського порядку під час хресної ходи, столичні поліцейські забезпечили вірян питною водою. У релігійному заході взяло участь до 30 тисяч людей, а про їх безпеку дбало близько 4 тисяч правоохоронців", — повідомляється на Фейсбук-сторінці поліції Києва 27 липня.

Наступного дня, 28 липня, у день свята, глава ПЦУ митрополит Епіфаній очолив літургію на подвір'ї собору Софії Київської. Йому співслужив єпископат ПЦУ, митрополит Гальський Емануїл з делегацією від Константинопольської Церкви, а також митрополит Іоан зі співслужителями з Елладської Православної Церкви.

Хресні ходи ПЦУ та УПЦ (МП) зібрали 15-30 тисяч учасників та єпископів з кількох помісних церков
Виголошуючи проповідь, предстоятель ПЦУ охарактеризував завдання та виклики, які стоять перед ПЦУ: "Нині перед нами стоять нові завдання, що в сутності своїй дуже нагадують працю, яку звершив святий рівноапостольний великий князь Володимир. Найперше, як він зміцнював єдність Київської держави, ми теж повинні зберігати нашу церковну єдність, сприяти об’єднанню навколо Київського престолу всіх православних дітей України, дбати про суспільний мир та злагоду. Як князь Володимир дбав про поширення віри христової, ми також маємо продовжити працю з духовного оновлення українського народу, маємо новим його поколінням відкривати спасительну істину православної християнської віри. Як віра самого рівноапостольного князя виявилася в ділах милосердя до ближніх, ми теж з вами повинні дбати про благодійність, допомагати тим, хто потребує нашої з вами уваги і підтримки".
Хресні ходи ПЦУ та УПЦ (МП) зібрали 15-30 тисяч учасників та єпископів з кількох помісних церков

Після завершення богослужіння відбувся перший для ПЦУ хресний хід від Софії Київської до пам’ятника святому рівноапостольному князю Володимиру, а також молебень і молитва за Україну. У святкових заходах ПЦУ взяли участь екс-президент України Петро Порошенко, колишній радник президента Ростислав Павленко, інші політичні та громадські діячі.

На брифінгу митрополит Епіфаній відповів на запитання журналістів, зокрема, зазначивши, що ПЦУ вже фактично визнана Елладською Церквою. "Сьогодні на Божественній літургії уже брали участь представники Елладської Православної Церкви. Також наш архієрей співслужив  з представниками Елладської Церкви у Фессалоніках, що засвідчує, що де-факто Елладська Церква визнає автокефалію нашої Української Православної Церкви", – сказав він.

За оцінками митрополита Епіфанія, до хресної ходи ПЦУ 2019 року долучилися близько 20 тисяч людей. Проте поліція Києва оприлюднювала інші дані. "У сьогоднішніх заходах взяли участь майже 15 тисяч вірян. Всі підрозділи столичної поліції виконали завдання на «відмінно» - безпеку громадян було забезпечено", - підсумував Андрей Крищенко, начальник поліції Києва, якого цитує Фейсбук-сторінка столичної поліції.

Хресні ходи ПЦУ та УПЦ (МП) зібрали 15-30 тисяч учасників та єпископів з кількох помісних церков

Зокрема, сайт Рівненської єпархії ПЦУ повідомляє, що від цієї єпархії взяли участь у столичних заходах понад дві тисячі прочан.

Коментуючи проведення урочистих заходів ПЦУ і УПЦ (МП), директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури Андрій Юраш на своїй Фейсбук-сторінці зазначає: "Один з підходів в українському релігійному середовищі - це мірятися, чого і кого більше: скільки людей взяло участь у хресному ході, у кого мощей більше і т.д. Одним із подібних традиційних замірів - була теза, скільки закордонних делегацій взяли участь у певних заходах. Вчора УПЦ МП завзято рапортувала, що в її заходах взяли участь делегації Сербської Церкви (повністю в політичному та фінансовому плані залежноі від Московського Патріархату) та Церкви Чеських Земель і Словаччини (однієї з найменших за чисельністю віруючих Церков, а тому також дуже чутливоі до «благодіянь» «московських братів»)... І ось сьогодні це досягнення не просто побито, але й якісно перевершено помісною УПЦ (ПЦУ): в її заходах взяла участь не тільки представницька делегація Вселенського Патріархату - першої за честю у православному світі Церкви - на чолі з митрополитом Галльським Еммануілом, але й священнослужителі найчисельнішої та другої за впливовістю у «грецькому світі» Елладськоі Церкви на чолі з митрополитом Ланкаддаським Йоаном..."

Теги: