«Це справді велика подія для мене і для нашого міста. Деякі єпископи, яких я не запросив, звернулися до мене, що хочуть бути. Я був би радий прийняти всіх єпископів, а їх є 67, але це неможливо. Це велика подія, вперше стільки архієреїв з’їдеться до Львова. Будуть миряни з кожного деканату Львівської області, а їх є 22. Лише з Мостиського району будуть 400 осіб, а з інших по 300-250. Також будуть автобуси з Тернополя, Івано-Франківська», – заявив митрополит Львівський Макарій, колишній предстоятель УАПЦ.

У 1989 році він був він був одним із шести ієреїв, які першими поставили підпис «за» відновлення УАПЦ. «Було близько 26 священиків, але коли брали ручку підписувати, інші забирали цю ручку і казали цього не робити. Інші пошепки казали, що не потрібно підписувати, бо опинимося в Сибіру, або за гратами», – пригадує він.

Він додає, що відродження УАПЦ було метою його життя. «Отримано Томос, святкуємо 30-ліття відродження УАПЦ — це була моя ціль. Не ціль підвищення у сані, але ціль мого життя було вивести Українську Церкву на рівень Вселенського Православ’я», – сказав Макарій.

«30 років тому ми ще були дітьми, моє покоління. І ми жили емоціями наших батьків, нашого старшого покоління. Переживши ці 30 років, ми є дітьми нашої рідної Церкви. Ми живемо цією Церквою, ми живемо тими подіями», – додає голова Львівського ставропігійного братства св. апостола Андрія Первозванного диякон Юрій Федів.

Він презентував програму урочистостей, присвячених ІІІ відродженню УАПЦ. Вони розпочнуться 16 серпня із фотовиставки тематичних раритетних світлин періоду III відновлення УАПЦ біля Львівської міської ради.

«Це будуть світлини, як Петропавлівська церква збирала підписи про вихід з російської православної церкви. Це живі світлини священиків і мирян, які стояли біля витоків церкви», – розповідає Юрій Федів.

17 серпня заходи розпочнуться презентацією книгозбірні патріарха Димитрія, отця Володимира Яреми, яку його родина передає до бібліотеки ім. Стефаника. Це понад 8 тисяч примірників. Серед них є багато раритетних стародруків. Також готують фотовиставку, де представлено перших 3 роки життя УАПЦ.

О 13.00 в Національному театрі опери та балету ім. Соломії Крушельницької розпочнеться урочиста академія, на якій буде присутній митрополит Епіфаній. Також в неділю о 9.00 розпочнеться святкова літургія, яку очолить глава ПЦУ, буде відслужена у Свято-Володимирському храмі ПЦУ у Винниках.

«Храм вибраний не випадково, адже є найбільшою культовою спорудою нашої старої церкви, яка може помістити найбільше духовенства. Буде пряма трансляція цієї літургії на всю Україну по суспільному мовленню. Очолить літургію Блаженніший Епіфаній», – розповідає диякон.

Буде відправлена і панахида на могилах патріярха УАПЦ Димитрія та борців за волю України, всенічна відправа у Петро-Павлівській церкві, яка стала центром ІІІ відродження УАПЦ. «Всі заходи, відбуватимуться під егідою і омофором Блаженнішого Митрополита Епіфанія», – наголошує Юрій Федів.

«Це підкреслює, що святкує вся Українська Помісна Православна Церква, в цілості, яка успадкувала Автокефальну церкву і Київський партіархат. Треба показати світові і українському народу, що ми не просто отримали томос для новоствореної церкви, а історичної», – зазначив митрополит Макарій.

Теги: