Заступник Міністра внутрішніх справ Олександр Гогілашвілі запевнив глав конфесій, що міністерство високо ціную соціальне служіння церков і релігійних організацій, які докладають багато зусиль для звільнення людей від наркотичної, алкогольної та інших залежностей.

Водночас він підкреслив, що нормальне функціонування церковних центрів ресоціалізації, в яких перебувають наркозалежні, можливе шляхом дотримання певних стандартів, обумовлених вимогами закону. Зокрема, йдеться про добровільність перебування у таких центрах, відсутності насилля чи трудової експлуатації, а також дотримання інших прав людини.

Зі свого боку релігійні діячі зауважили, що правоохоронні органи не повинні зловживати своїми повноваженнями та не фабрикувати звинувачення проти тих служителів центрів ресоціалізації, які мають бездоганну репутацію та сумлінно допомагають отримати свободу людям, з різними видами залежності, а також сиротам і іншим уразливим верствам населення.

Учасники засідання домовилися, що опрацюють стандартизовані вимоги до церковних центрів ресоціалізації, щоб убезпечити їх від претензій правоохоронних органів через формальні порушення. Раніше про це йшлося на зустрічі ВРЦіРО з міністром Арсеном Аваковим, який запропонував такий варіант вирішення цієї проблематики.

Крім цього, Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій проаналізувала ситуацію з законопроектом № 0931, який, на її думку, створює загрози для свободи совісті та свободи вираження поглядів в Україні. Глави конфесій закликали парламентарів доопрацювати цей проект, оскільки редакцію Комітету у ВРЦіРО вважають неприйнятною для прийняття у другому читанні.

Теги: