Подібні екуменічні богослужіння беруть початок ще з 1968 року, їх готує Комісія віри та порядку Світової Ради Церков разом з Папською Радою та Церквою якоїсь конкретної країни. Цього року матеріали підготували християни з Мальт. Темою січневого Тижня молитов про єдність християн були вибрані слова «Будьмо милосердними» (Діян 28,2), а для роздумів - фрагмент з Діянь святих Апостолів 27,18 – 28,10.

Зокрема, в Тернополі, Києві, Харкові відбулися екуменічні молитви за єдність християн.

Загалом християнські спільноти Харкова з 20 по 25 січня щодня збиралися на спільні молебні по черзі у своїх храмах. 21 січня спільна молитва та меса зібрали представників духовенства християнських конфесій та вірян у кафедральному соборі Успіння Пресвятої Діви Марії РКЦ України. Месу очолив декан Харківського деканату отець Анатолій Клак. Проповідь виголосив настоятель храму святого великомученика і цілителя Пантелеймона ПЦУ отець Григорій Стасюк. Він нагадав притчу про доброго самарянина і заохотив брати з нього приклад милосердного відношення одне до одного, незважаючи на віросповідання, соціальний статус, національність тощо. «Всі ми діти одного Отця Небесного», – підкреслив священик.

Під час молитви вірних зібрані молились про єдність християн усіх конфесій, про плідний діалог між Церквою Христовою і урядом, про християнські комітети, щоб своєю діяльністю наближали об’єднання християн.

У кінці богослужіння всіх присутніх благословив єпископ Василь Тучапець, екзарх Харківський УГКЦ. Також у молебні взяли участь отець Віталій Зубак, настоятель Свято-Дмитрівської Церкви Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ, що зареєстрована як ХПЄ УАПЦ (оновлена), отець Генадій Рохманійко, священик храму святого Йоана Богослова ПЦУ, отець Віктор Мартиненко з парафії Пресвятої Трійці УГКЦ.

В географічно протилежному регіоні України - на Закарпатті - з 21 по 24 січня християни Закарпатської області долучилися до всесвітнього Тижня молитов за єдність християн.

Молитовний тиждень розпочався молебнем обласного рівня, яка цього року проходила в Закарпатській Реформатській Церкві на чолі з її єпископом Заном Фабіаном Шандором та заступником Гейдером Яношом. Греко-Католицьку Церкву представляв помічний владика Ніл, Римо-Католицьку Церкву – єпископ-помічник Микола Лучок, Українську Православну Церкву (Московський Патріархат) – благочинний м. Мукачева Петро Лях, Православну Церкву України – о. Сергій Ємець, Християнську Євангельську Церкву Живого Бога – старший пастор, заступник єпископа, Михайло Балко, Церкву Християн Євангельської Віри – П. Райчинець, Церкву Живого Бога в Ужгороді – Вадим Хльобас. На екуменічній богослужбі були також присутні інші духовні особи різних конфесій.

Наступні дні подібні молебні відбувалися окремо в Ужгороді, Мукачеві та інших містах області. Щодня християни різних конфесій мали можливість відвідати церкву сусідньої конфесії та засвідчити свою повагу, єдність і любов один до одного. Під час проповідей вони мали можливість роздумувати про милосердя, братерство та любов, за якими спізнаються християни.

Незважаючи на різні календарі святкувань, різдвяний період охоплює кілька тижнів, у які Мукачівський хор хлопчиків та юнаків на Закарпатті, їздить по християнським храмам краю різних конфесій з різдвяною концертною програмою. Метою цьогорічного благодійного концерту було зібрання коштів для лікування онкохворих дітей. Завдяки цьому було зібрано 11’124,00 грн., за які буде придбано необхідне обладнання для дітей онкологічного відділення Закарпатської обласної дитячої лікарні.

На Львівщині 22 січня у Гарнізонному храмі святих Апостолів Петра і Павла УГКЦ у Львові відбулась екуменічна молитва за єдність всіх християн. У молебні взяли участь представники духовенства Львова. Єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ Владика Володимир наголосив: “Нас об’єднує те, що ми є людьми. Головне людиною залишитися. Ми народилися людьми, стали християнами. Звичайно, що ми носимо певну таку рану певного розподілу, бракує єдності, але ніщо нам не завадило сьогодні стати довкола Божого Слова і молитися. Молитися устами, молитися також серцем. Тому що Ісус дав вказівку іти, провідувати, навчати. І, ми, учні ХХІ століття, це і робимо”.

О. Роман Фігас з Інституту екуменічних студій Українського католицького університету (УКУ), який і є організатором щорічної екуменічної молитви за єдність християн у Львові, подякував кожному із присутніх священнослужителів і підкреслив: “Дякую також за Ваше палке слово, яким захочуєте нас шукати Бога, шукати єдності”.

Долучився до моління вікарій Вірменської Апостольської Церкви архімандрит Ісагак Погосян, який звернувся до присутніх вірменською, бо за його словами, лише вірменською він може переказати слова, які линуть від серця. Перекладав українською диякон Артур: “Хочу щиросердно привітати Вас із тими святами, які ми переживали і я сподіваюся, що оце непересічне відчуття святкової радості у наших серцях залишилося. Хочу побажати Вам, щоб благодать Святого Духа завжди була з Вами. Адже молитва, коли вона є спільна – особлива, ми чудово знаємо це.І нам дуже приємно молитовно єднатися з Вами. Сьогодні наша молитва була з Вашою молитва, а Ваша – з нашою. І ми були всі разом. Дякуємо ще раз за це.Нехай, дух християнства завжди буде з нами”.

Настоятель парафії св. Софії ПЦУ у Золочеві о. Василь Саган розповів: “На жаль, сьогодні ми інколи відчуваємо поділеність у багатьох аспектах, зокрема календарному. Але маємо надію, що Господь удостоїть нас цього великого дару, який називається єдність. Христос Рождається!”.

Долучився до моління і ректор УКУ о. -д-р. Богдан Прах: “Ми сьогодні спільно молилися, були разом, але я заохочую нас усіх, кожного дня, молитися за єдність”.

Декан богословського факультету Львівської православної богословської академії ПЦУ протоієрей Назарій Лозинський зауважив: “Ми сьогодні, духовенство, миряни, стоїмо перед цим Божим Словом, яке є немов на сторожі нашого життя. І наші молитви будуть марними, наша любов буде марною, якщо ці молитви і ця любов одне до одного не будуть взоруватися на Боже Слово. Якщо це Слово не буде у наших серцях. І бажаю сьогодні усім, щоб Слово Боже було у наших серцях, а Христос був між нами”.

У свою чергу настоятель парафії святого Йоана Павла ІІ РКЦ о. Григорій Драус сказав,що найважливіше у цьому житті – бути людьми: “Коли ми є у повній мірі людьми, тоді йдемо дорогою Любові і добра”.
Єпископи і священники РКЦ, УГКЦ, ПЦУ, УПЦ (МП), протестантів спільно молилися за єдність християн

Також до присутніх звернувся о. Фабіо зі спільноти Отців оріоністів, який зауважив, що треба через любов шукати єдності. Старший пастор церкви “Гефсиманія” Валерій Марченко поділився, що сьогоднішня молитва дала відчуття наповненості: “Мені пригадалася Біблійна історія, коли Ісус Христос пішов у Гефсиманський Сад і попросив учнів молитися. І потім його молитва до Отця. Розмова з Отцем. Молитва, яка дає силу, єдність. У Бозі все можливо. І це свідчить про силу, яку має молитва”.

Священнослужитель храму о. Тарас Михальчук підкреслив:“Очевидно нам як спільноті капеланів, зокрема військових капеланів, дуже приємно,що саме у стінах Гарнізонного храму ми помолилися за єдність усіх християн. Сьогодні дякуємо усім за таку Вашу чисельну присутність”.

До екуменічного молебню також долучилися відповідальний за підтримку екуменічного руху та міжрелігійного діалогу у Львівській архиєпархії УГКЦ о. Ростислав Будзан, протодиякон Львівської архиєпархії УГКЦ Назарій Ярунів.

Після завершення молитви, численні віряни прослухали колядки у власному аранжуванні квінтету храму св.ап.Петра і Павла “P&P” (“Peter&Paul”).

25 січня у парафії Зіслання Святого Духа у Червонограді Львівської області вдруге відбулась екуменічна молитва за єдність християн та мир в Україні. Храм заповнили віряни різних конфесій. Молитву очолив декан Жовківський о. прелат Юзеф Легович, РКЦ. На молитовній зустрічі були присутні служитель протестантської спільноти пастор Микола Гайдучик; священик Української Греко-католицької Церкви о. Ігнатій Москалюк; Православної Церкви України о. Олег Дякович; Української Православної Церкви (Московський Патріархат) о. Ігор Деркач та римо-католицькі священники. Проповідь виголосив пастор Микола Гайдучик з Християнської Євангельської Церкви «Благодать». Зорганізував зустріч о. Микола Леськів, настоятель парафії Зіслання Святого Духа у Червонограді-Кристинополі.

26 січня у кафедральному храмі святої Софії в Житомирі відбувся екуменічний молебень за єдність усіх християнських конфесій. У заході взяли участь духовенство Римо-Католицької Греко-Католицької, Православної та Протестантської Церков місі Житомира. Очолив спільну молитву єпископ-помічник Київсько-Житомирської дієцезії РКЦ єпископ Олександр Язловецький, який звернувся до вірних із закликом до єднання і праці над тим, щоби плекати у собі тугу за Божим Словом.

Теги: