Днями Болгарський Патріархат сповістив, що утримується від участі у згаданій зустрічі і відповідно не буде відправляти своїх представників в Амман.

Спостерігачі між іншим зазначають, що болгари терплять у себе єпископів УПЦ (МП), але не запрошують в один собор з патріархом: 23 лютого вінницький архієрей УПЦ (МП) Варсонофій співслужив вікарію Софійської митрополії єпископу Герасиму в кафедральному соборі Софії, в той час як в іншому кафедральному соборі Софії болгарський патріарх Неофіт служив разом з духовенством та іншим вікарним архієреєм. Сайт УПЦ (МП) пише, що "після богослужіння єпископ Герасим у спілкуванні з митрополитом Варсонофієм передав слова підтримки" предстоятелю та вірянам УПЦ (МП). Але офіційний сайт Софійській митрополії навіть не згадує про співслужінні єпископів БПЦ і УПЦ (МП).

Останньою відмовилася від участі у зборах Антиохійська Православна Церква. Її представник не приїде в Амман. АПЦ підкреслює, що визнає заклопотаність очыльникыв церков про кризу в Православної Церкви, однак відмовляється від поїздки, щоб уникнути того, що ще більше може «посилити розбіжності і поглибити розрив між братами».

На сьогодні в Амман зголосилися на рівні предстоятелів приїхати Російська ПЦ, Сербська ПЦ, Єрусалимська ПЦ, ймовірно приїде Чесько-Словацька ПЦ.

Точно не поїдуть одинадцять глав церков: Константинопольська ПЦ, Олександрійська ПЦ, Болгарська ПЦ, Грузинська ПЦ, Кіпрська ПЦ, Елладська ПЦ, Албанська ПЦ, Румунська ПЦ, Польська ПЦ, Антіохійська ПЦ), Українська ПЦ (ПЦУ).

Румунська ПЦ і Польська ПЦ відправлять делегатів (але самі глави цих Церков не поїдуть).

"Те, що більшість Помісних Церков відмовилося їхати в Йорданію на зустріч, ініційовану Єрусалимським патріархом, свідчить про те, що в Православному світі зберігається стійка більшість згодних з тим, що виняткові прерогативи в галузі міжправославного співпраці - у Константинопольського патріарха. У цю більшість входить навіть Єрусалимський патріарх, який звів канонічний статус їм же ініційованої зустрічі до повністю неформального. Ця зустріч дійсно неформат, тому що не відповідає жодному з відомих канонічних форматів соборності. Однак і Церкви, які вирішили їхати в Амман - роблять це не «проти Константинополя», а з метою збереження відносин з Москвою. Збереження відносин з усіма, на мій погляд - це зараз найправильніша політика", – коментує ситуцію архімандрит Кирило Говорун у своєму Telegram-каналі.

Фото Facebook

Теги: