Заступник міністра охорони здоров’я Андрій Семиволос повідомив, що уряд заборонив усі масові заходи за участі понад 200 осіб, за винятком заходів, необхідних для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування, та спортивних заходів без глядачів. При цьому місцеві органи влади можуть запроваджувати більш суворі карантинні заходи.

За словами урядовця, МОЗ рекомендує церквам і релігійним організації вжити таких заходів під час організації богослужінь і поточної релігійної діяльності:

• На період карантину максимально обмежити проводення служінь, які передбачають присутність людей, та по-можливості проводити їх в онлайн-режимі;
• Рекомендувати віруючим не прикладатися до ікон на період карантину;
• Рекомендувати віруючим і священникам дотримуватися дистанції мінімум 1,5-2 метра;
• Розмістити у храмах антисептичні засоби;
• Рекомендувати віруючим на період карантину не вітатися за руки, не цілувати та не обіймати один одного;
• Закликати віруючих на час карантину особливо пильно стежити за власним здоров’ям та за появи перших симптомів респіраторних захворювань одразу звертатися до лікаря;
• Якщо віруючі повернулися з країни, де було виявлено коронавірус, закликати їх до самоізоляції на час інкубаційного періоду (протягом 14 днів).

За результатами обговорення можливих профілактичних заходів Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій вирішила підготувати спеціальне звернення до громадськості з приводу профілактики поширення коронавірусу та необхідних дій під час карантину в Україні.

Напередодні, 12 березня, відбулася зустріч мера Києва Віталія Кличка з очільниками та представниками релігійних конфесій та організацій у мерії столиці. Мер Києва розповів про запроваджені заходи безпеки та попросив присутніх спільно працювати над подоланням ситуації, яка склалась у світі в цілому та столиці України зокрема, з поширенням інфекції коронавірусу (COVID-19). В. Кличко запропонував присутнім звертатися в мерію за додатковою інформацією та допомогою у випадку необхідності. Столична влада загалом рекомендує столичним установам, зокрема церквам, обмежити проведення масових заходів на території Києва (більше 60 осіб), до участі в заходах допускати лише осіб, які пройшли термометрію.

13 березня сайт УПЦ (МП) поширив коментар голови Синодального відділу з питань охорони здоров’я, митрополита Львівського і Галицького Філарета (Кучерова) у зв’язку з поширенням коронавірусу. "На період пандемії слід утриматися від цілування святинь, замінивши його поклоном. Священикам необхідно втриматися від надання благословення через цілування руки. У храмах варто розглянути можливість вживання одноразових стаканчиків для запивки після причастя або обмежитися, відповідно до грецької традиції, споживанням виключно Антидора", – йдеться, зокрема, у коментарі.

13 березня у Житомирській області померла 71-річна жінка, яка 12 березня була госпіталізована із підтвердженим випадком COVID-19, повідомило Міністерства охорони здоров’я. "8 березня ця жінка відвідала церкву. Ви всі знаєте, як люди похилого віку йдуть до церкви, йдуть до образу, а потім до нього підходять усі присутні. Це нас хвилює", – цитує Укрінформ директор Житомирського обласного лабораторного центру Зіновія Парамонова.

Зіновій Парамонов повідомив, що зараз триває робота зі священниками, аби виявити людей, які в той день перебували у храмі. Житомирська міська рада рекомендувала церквам в числі іншого "збільшити чисельність богослужінь для недопущення зібрань за участі  понад 60 осіб", а "на період проведення протиепідемічних заходів закрити недільні школи при релігійних організаціях".

З 12 березня 2020 р. урядом України запроваджується план протиепідемічних заходів та обмежень, що діятимуть в країні щонайменше три тижні. Церкви по-різному долучаються до заходів проти поширення коронавірусу.

Фото church.ua

Теги: