На думку Ради Церков, ці категорії є суб’єктивними та знаходяться у площині, яка не може бути об’єктивно оцінена з точки зору права. Натомість викликає занепокоєння намагання запровадити такий прецедент, коли посадові особи будуть визначати, що є кримінально карними забобонами і стереотипами, а що є так би мовити “нормальними”, “допустимими” поглядами людини.

Такий підхід, на думку ВРЦіРО, містить ознаки порушення конституційного права людини на свободу думки, совісті та вираження поглядів, адже державна влада наділяється правом оцінювати переконання людини і в залежності від цього, збільшувати чи зменшувати покарання.

ВРЦіРО доводить, що законодавство України не містить визначення поняття “гендерна ідентичність”, а тому така юридична невизначеність є додатковим підґрунтям для зловживань у цій сфері.

Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій закликає парламентський Комітет з питань правоохоронної діяльності відхилити альтернативні законопроєкти № 3316-2 та № 3316-3 про внесення змін до Кримінального кодексу України, в яких задекларовано намір протидії злочинам на ґрунті ненависті за ознаками сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності, оскільки вони, на думку ВРЦіРО, потребують суттєвого доопрацювання. Раніше Рада Церков надіслала до Комітету звернення з аргументацію необхідності відхилення законопроєкту № 3316.

Теги: