«Необхідно зупинити свавілля і дискримінацію російських громадян України в питанні національної освітньої політики і надати російським і російськомовним громадянам право мати свої школи і класи, де вони могли б отримувати початкову і середню освіту на своїй рідній мові або за вибором їх батьків», - йдеться у зверненні, опублікованому 2 червня на сайті ВРНС.

На думку учасників Всесвітнього російського собору, закриття державних російськомовних шкіл на території України спричинить ще більший розкол серед громадян країни і сприятиме радикалізації конфлікту на її сході і південному сході, де «значне число громадян вважає своєю рідною мовою російську і прагне до того, щоб дати своїм дітям можливість зберегти свою культуру і мову».

На думку авторів звернення, закон «Про повну загальну середню освіту», прийнятий на Україні, суперечить цілому ряду міжнародних угод. Зокрема, вони посилаються на Рамкову конвенцію Ради Європи про захист національних меншин від 1995 року, підписаною Україною 26 січня 1998 року, де говориться, що «кожна особа, яка належить до національної меншини, має право вивчати мову своєї меншини».

Вважаючи, що рішення української влади відмовитися від викладання російською «не можна назвати інакше, як дискримінаційним», керівництво Собору звертається до міжнародних організацій, які відстоюють права людини, до голів європейських держав з проханням «звернути увагу уряду України на порушення основоположних принципів міжнародних домовленостей».

Всесвітній російський народний собор - міжнародна громадська організація, створена в 1993 році. У 2005 році ВРНС було надано спеціальний консультативний статус при ООН.

Теги: