Зокрема, документ свідчить про те, що в Криму продовжують переслідувати та залякувати представників релігійних меншин, серед них – членів ПЦУ, кримських татар-мусульман, Української Греко-Католицької Церкви, свідків Єгови.

Російські ЗМІ намагаються посіяти підозри та страх щодо певних релігійних груп, мовиться у документі, зокрема щодо мусульман-кримських татар. Російські ЗМІ часто змальовують їх як людей, причетних до ісламістських угруповань. «Окупаційна влада продовжує затримувати та ув’язнювати кримських татар, особливо, якщо людей підозрюють у причетності до мусульманської політичної організації Хізб ут-Тахрір, яка заборонена в Росії, але легальна в Україні», – йдеться у звіті Державного департаменту США.

«Росія мусить звільнити несправедливо ув'язнених українців, і повернути повний контроль над Кримом. Крим – це Україна», – зазначив Майк Помпео

Державний секретар США Майк Помпео під час презентації звіту про релігійні свободи наголосив, що в Криму продовжуються переслідування представників релігійних меншин та регулярно порушуються права людини. «З 2015 року Росія призвала на військову службу тисячі мешканців Криму. А тих, хто не погоджувався, карали за кримінальними звинуваченнями. Росія мусить припинити репресії щодо тих, хто виступає проти окупації, звільнити несправедливо ув'язнених українців, і повернути повний контроль над Кримом. Крим – це Україна», – зазначив Дежсекретар США Майк Помпео.

На сході України не мають змоги зареєструватись більшість релігійних груп, які визнані українським законодавством. «Сили, контрольовані Росією, продовжують використовувати будівлі релігійних меншин у якості військових установ», – мовиться у звіті.

Росія продовжує використовувати дезінформацію, щоб розпалювати конфлікт в Україні між церквами, звітують у Державному департаменті США. У документі йдеться також, що загалом в Україні зменшилась кількість випадків антисемітизму, порівняно з попередніми роками. Між тим, доповідачі зауважують, що розслідування щодо антисемітського вандалізму в Україні зазвичай закінчуються безрезультатно.

Має місце також дискримінація релігійних меншин на місцевих рівнях, пише звіт, зокрема, коли йдеться про виділення земель для будівель релігійного призначення.

Теги: