Синод розглянув лист Вселенського патріарха Варфоломія від 17 травня 2020 р. "щодо питань про спосіб подання Святого Причастя Тіла і Крові Христових в умовах пандемії коронавірусної хвороби". Такі ж листи патріарх Варфоломій надіслав іншим предстоятелям помісних автокефальних Церков.

У зверненні пропонується, попри вплив антиепідемічних заходів від урядів країн, залишити ту ж практику причащання, яка наразі існує в Православних Церквах. "У такому дусі та з такими думками я звертаюся до вельми любого мною Вашого Блаженства, щоб ви разом з іншими чітко та усвідомлено  побачили, що в жодному разі я не маю наміру відмовлятися від успадкованого нами від наших блаженних Отців. Перед лицем ситуації, яка склалася, я хотів би, щоб ми об’єднали наші братські роздуми та погляди з тим, щоб разом рухатися до пастирського подолання сумнівів щодо прийнятого способу здійснення Священного Причастя", - йдеться у листі.

Синодальна Богословсько-літургічна комісія ПЦУ розглянула це питання та подала Синоду ПЦУ свої пропозиції. Синод затвердив листа до патріарха Варфоломія, в якому повідомив про тимчасову зміну практики причащання з огляду на епідемію, "як це здійснюється священнослужителями під час Літургії Ранішеосвячених Дарів, а саме: приготовлені часточки Тіла, на які лжицею покладено частину Крові (як це робиться при приготуванні запасних Дарів) подавати з дискоса в руки (або лжицею не торкаючись уст) причаснику. При цьому слід уважно роз’яснити обов’язок причасників ретельно спожити Дари. Для обтирання губ використовувати одноразові серветки, які потім спалити у чистому місці. Використовувати для запивки після прийняття Причастя одноразовий посуд або споживати лише антидор".

Водночас зазначається, що "ми ясно і твердо бажаємо засвідчити, що вживання розумних і допустимих заходів безпеки, викликаних загрозою поширення хвороби, жодним чином не повинне давати приводу ставити під сумнів природу і сутність Святої Євхаристії, Таїнства Причастя Тіла і Крові Христових".

Синод ПЦУ вітає ініціативу Вселенського патріарха взяти на себе труд "об’єднати наші братські роздуми та погляди з тим, щоб разом рухатися до пастирського подолання сумнівів щодо визначеного способу здійснення Святого Причастя" і сподівається, що завдяки йому "це важливе питання матиме погоджене розв’язання для блага повноти Церкви".

Іншим рішенням Синод скоротив через епідемію програму святкувань 1032-ї річниці Хрещення Руси-України, поєднавши ці урочистості з відзначенням 400-ліття рукоположення святителя Іова на митрополита Київського і всієї Руси та відновлення ієрархії православної Київської митрополії (1620 р.).

Також Синод обговорив "неканонічні дії Преосвященного Філарета (Панку), єпископа Білгород-Дністровського", який "після співслужіння з Предстоятелем та єпископатом Православної Церкви України за Божественною літургією 3 лютого 2020 р., таємно відвідав Почесного Патріарха Філарета (Денисенка) та звернувся до нього з декларуванням своєї відмови від послуху Православній Церкві України. Пізніше від його імені була поширена заява такого ж змісту. Нещодавно він прийняв від Почесного Патріарха Філарета (Денисенка) неканонічно присвоєний титул, чим ще раз публічно засвідчив свідоме зневажання канонічного порядку".

Синод виключив Філарета (Панку) зі складу єпископату ПЦУ і до цього додав: "Преосвященний єпископ Філарет (Панку) та очолювані ним релігійні структури додержувалися і додержуються румунсько-молдовської літургійної традиції і як такі ніколи не представляли українську діаспору, перебуваючи у складі Української Православної Церкви Київського Патріархату, а потім – Православної Церкви України за ікономією. Враховуючи все це – передати судження про подальший канонічний статус Преосвященного єпископа Філарета (Панку), колишнього Білгород-Дністровського, та підлеглих йому релігійних структур до відання Румунської Православної Церкви, про що сповістити Блаженнійшого Румунського Патріарха Даниїла та Високопреосвященного Митрополита Бессарабського Петра. Апеляцію на дане рішення вказаний архієрей може подати письмово протягом одного місяця до Священного Синоду через прохання на ім’я Предстоятеля, Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія".

Останнє рішення викликало критику від деяких спостерігачів, зокрема Ілля Бей написав: "вбачаю в цьому рішенні обмеження канонічної території ПЦУ, що поступилася однією зі своїх єпархій РумПЦ через недосконалість формулювань".

Фото president.gov.ua

Теги: