Як пояснив очільник ДБР, кримінальне провадження, на яке у своїх публічних заявах посилався колишній президент України, насправді стосувалося не томосу, а скасування реєстрації УПЦ Київського Патріархату. Воно було зареєстроване на підставі рішення суду ще за керівництва Романа Труби і наразі закрито.

«Вказане провадження було відкрито за заявою вірян цієї громади і порушувало питання, що вони позбавлені можливості вільного користування храмами цієї громади. Після проведення досудового розслідування, оцінки всіх можливих фактів й проведення всіх необхідних розшукових дій ця справа наразі закрита. Слідчими не встановлено ознак кримінального правопорушення, яке підпадає під статтю 161 КК України, а саме порушення рівноправності громадян залежно від їх релігійних переконань», - зауважив Олександр Соколов.

На його думку, скасування реєстрації УПЦ Київського Патріархату повинно розглядатися у рамках адміністративного або цивільного судочинства. Керівник Бюро також застеріг публічних діячів від політизації роботи ДБР та спекуляцій на релігійні теми.

«ДБР діє виключно в межах чинного законодавства і не втручається у питання релігії. З цього приводу нами проведені консультації з представниками різних релігійних громад, до яких доведено позицію Державного бюро розслідувань», - резюмував О. Соколов.

Адвокат п'ятого президента України, лідера партії "Європейська солідарність" Петра Порошенка Ігор Головань у зв'язку з цим зауважив на своїй сторінці у соцмережі Facebook: «ДБР повідомляє про закриття однієї з найбільш одіозних із декількох десятків сфабрикованих проти п’ятого президента України Петра Порошенка справ - стосовно томосу про автокефалію Православної церкви України. Однак, повідомивши про закриття провадження, в. о. директора ДБР Олександр Соколов (який вже давно зберігає свій статус в. о. за допомогою сумнівних махінацій), нічого не сказав про те, хто ж понесе відповідальність за багатомісячне марнування державних ресурсів на "розслідування" явно порожньої справи?».

У свою чергу речник Київської митрополії ПЦУ архієпископ Євстратій (Зоря) прокоментував подію: «Ми задоволені тим фактом, що Державне бюро розслідувань, дослідивши питання, прийшло до тих самих висновків, про які ми казали від самого початку – питання про об‘єднавчий процес, про утворення Православної Церкви України, отримання Томосу жодним чином не має підстав розглядатися у кримінальному провадженні».

На його думку, «звинувачення, покладені в основу звернення до ДБР, були очевидно абсурдними, але опоненти розвитку ПЦУ скористалися недосконалістю процедур, законодавства, які дають широкі можливості для вимог порушити справу навіть з очевидно абсурдних приводів».

Тому «ми задоволені рішенням і сподіваємося, що в процесі удосконалення законодавства будуть вжиті заходи, щоби не було можливості вимагати відкриття подібних кримінальних справ на підставі “юридичного спаму” і завідомо неправдивих тверджень», підсумував речник Київської митрополії.

Фото Facebook

Теги: