Філарет застеріг Трампа від того, «щоб чиновники Державного департаменту США ставали жертвами маніпуляторів, втручалися у суто внутрішньорелігійні українські справи, підтримуючи лише одну з конфесій».

«На жаль, деякі злі сили використовують авторитет США в Україні для порушення прав людини в нашій країні, антидемократичними методами нав’язують своє бачення конфесійної приналежності, залучаючи до цього навіть представників Державного департаменту США (наприклад, візит 31.01.2020 р. державного секретаря Майка Помпео в Київ, у Михайлівський Золотоверхий монастир, був використаний представниками Православної церкви України в своїх пропагандистських цілях)», – йдеться в листі, який Філарет поширив 12 серпня.


Філарет також заявляє, що УПЦ КП у січні 2019 року «було незаконно позбавлено права юридичної особи (знято з державної реєстрації), майно забране на користь Православної церкви України, і, з того часу, наша Церква потерпає від утисків, не може повноцінно здійснювати свою духовну місію, а віруючих дискримінують у виборі конфесії».

«На жаль, Константинопольський патріарх Варфоломій 2019 року надав Українській церкві томос не справжньої автокефалії, а вручив документ залежності від себе і сьогодні він наполягає на ліквідації Київського патріархату. Але значна частина православних віруючих України твердо вирішила і надалі лишатися в УПЦ Київського патріархату», – йдеться в листі.

Під час візиту до Києва на початку цього року держсекретар США Майк Помпео мав зустріч зі предстоятелем ПЦУ Епіфанієм. Помпео привітав визнання Православної Церкви України автокефальною церквою з боку Елладської та Александрійської Церквами (і пізніше висловив підтримку ПЦУ та свободі віросповідання в Україні у твіттері, розповідаючи про зустріч з митрополитом Епіфанієм).

Теги: