Митрополит Епіфаній закликав міжнародну спільноту та українську владу зробити усе можливе для досягнення однієї мети: припинення утисків і насильства в окупованому Криму та повернення його до складу України як місця мирного й гідного співжиття всіх громадян України.

Предстоятель ПЦУ зазначив: "Господь може змінити все в одну мить. Мало хто вірив у те, що Україна здобуде незалежність. Так само мало хто вірить зараз, що Крим може невдовзі повернутися. Але якби ми не вірили і не були б у цьому переконані, ми б тут не зібралися. Це свідчить про духовну силу, а якщо ми духовно сильні – ми незламні".

Наразі Православна Церква України зазнає в Криму систематичних утисків з боку російської окупаційної влади. За словами митрополита Епіфанія, здійснювані органами виконавчої та судової влади Росії спроби витіснити осередки українства, заперечення верховенства права і свободи людини – це кримська реальність, яку необхідно крок за кроком змінювати на краще.

При цьому митрополит Сімферопольський і Кримський Климент, ієрарх ПЦУ, додав, що служіння будь-якого священника у Криму, якщо він не зареєстрований на території Російської Федерації, вважається “незаконною місіонерською діяльністю”. За його словами, впродовж останніх кількох місяців утиски свободи віросповідання набули насильницького характеру. Зокрема, центр Кримської єпархії Православної Церкви України – кафедральний храм святих Володимира і Ольги в місті Сімферополі – було розграбовано після “рішення суду”. Російська окупаційна влада вимагає також знесення нашого храму в Євпаторії.

"Я просив би вас, щоб ви підтримали Україну, і на засідання Ради безпеки ООН було винесено питання щодо збереження Православної Церкви України в Криму. Я звертаюся до світового співтовариства: допоможіть нам зберегти Православну Церкву. Допоможіть нам зберегти українську громаду. Допоможіть повернути Росію у правове поле, щоб вони виконали міжнародні домовленості", - звернувся до дипломатів митрополит Сімферопольський і Кримський Климент.

Теги: