На заходах був присутній президент України Володимир Зеленський, голова Верховної Ради Дмитро Разумков, прем’єр-міністр Денис Шмигаль, інші представники влади та члени Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організації, іноземні гості та представники громадськості.

Меморіальний центр цього дня представив масштабну аудіовізуальну інсталяцію на території урочища, присвячену вшануванню пам’яті жертв Бабиного Яру.

В основі інсталяції – символ Дерева життя. Трагедія Бабиного Яру показує, як легко воно може бути знищене. Колони, простріляні тисячами куль того ж калібру, що й кулі, від яких загинули люди у Бабиному Яру. Інсталяція працює цілодобово, і вночі крізь кульові отвори проходить світло та звук пам’яті.

Церемонію відкриття підготував український театральний режисер Влад Троїцький за концепцією українсько-британського медіахудожника Максима Демиденка. Над створенням інсталяції також працював колектив у складі представників України, Ізраїлю, США, Великої Британії.

Ще один фрагмент аудіоінсталяції, розташований на Дорозі Скорботи й на площі біля пам’ятника «Менора», зведено спільно з Національним історико-меморіальним заповідником «Бабин Яр».

Крім того, на території урочища до Дня пам’яті жертв Бабиного Яру встановлені монокуляри, у які вмонтовано найвідоміші фотографії Бабиного Яру, зроблені німецьким військовим фотографом Йоганнесом Геллє в наступні дні після розстрілів 29-30 вересня 1941 року. Завдяки цим монокулярам тепер кожен відвідувач зможе побачити, який вигляд мала ця територія 79 років тому.

Теги: