У прокуратурі зазначили, що з початком окупації ПЦУ, а разом з нею і українська релігійна громада у Криму перебувають під постійним тиском та зазнають систематичних переслідувань. Держава-окупант та її окупаційна адміністрація продовжують реалізацію політики, спрямованої на витіснення ПЦУ з Криму. Черговим таким кроком у прокуратурі назвали незаконну вимогу окупаційної влади демонтувати дерев'яний храм Православної Церкви України "Неопалима купина у Євпаторія у строк до 3 листопада та виплатити штраф у розмірі 50 тисяч рублів.

Нині українська прокуратура автономії здійснює процесуальне керівництво у низці кримінальних проваджень стосовно утисків помісної Української Православної Церкви на тимчасово окупованому півострові. Йдеться про захоплення озброєними особами будівлі храму Покрови Пресвятої Богородиці, яка перебувала в УПЦ Київського Патріархату, розташованого в селі Перевальне, недопущення настоятеля та парафіян до служби, привласнення рухомого та нерухомого майна Управління Кримської єпархії Православної Церкви України, внаслідок чого служителі церкви позбавлені можливості проводити релігійні обряди, та інші факти.

"Такі дії окупантів є прямим порушенням норм міжнародного гуманітарного права і черговим підтвердженням тиску та дискримінації за релігійною ознакою", – заявили у прокуратурі та додали, що ним буде надана відповідна правова оцінка в рамках зазначених кримінальних проваджень.

3 листопада митрополит Сімферопольський і Кримський Климент, ієрарх ПЦУ, отримав пакет документів від російського "Управління Федеральної служби судових приставів по Республіці Крим", де міститься вимога демонтувати дерев'яний храм Православної Церкви України "Неопалима купина" в Євпаторії у строк до 3 листопада.

Фото УНІАН

Теги: