«Щороку в Україні до проведення цієї ініціативи долучалися тисячі помісних церков та вірян з різних деномінацій, – зазначає голова правління Альянсу Юрій Маринчак. – І ми віримо, що саме завдяки їхнім молитвам тисячі дітей-сиріт вже живуть сьогодні у турботливих сім’ях». В Альянсі відзначають, що протягом цих років у сфері захисту дітей та сімей розпочалися певні зміни, які тривають й досі.

Наприклад, впроваджується реформа інтернатних закладів, розвиваються альтернативні форми влаштування дітей, формується система послуг для сімей з дітьми тощо. І головне, що українські церкви поступово стають більш свідомі та обізнані у тому, як краще служити дітям та сім’ям, які у потребі.

Свою підтримку цій ініціативі висловив і уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба: «2020 став роком викликів для багатьох родин. Ізоляція через КОВІД-19, обмеження у спілкуванні з рідними, втрата близьких. Але для дітей, які залишені в інтернатних закладах, самотність є постійним стражданням. Ці діти не лише ізольовані від суспільства, але вони не мають найголовнішого – сімейного затишку і тепла. Нам важливо молитися, але також і діяти. Щоб кожна дитина-сирота отримала люблячу сім’ю, щоб діти не потрапляли до інтернатів, щоб батьки і держава були свідомі, що дитина – це цінність».

За традицією з нагоди Всеукраїнського дня молитви за сиріт із закликами до вірян звернулися очільники та представники різних християнських церков і релігійних об’єднань.

Зокрема, голова Всеукраїнського союзу церков ЄХБ (баптистів) Валерій Антонюк, звернув увагу на питання підтримки церквами прийомних сімей і дітей, а також на факт зменшення усиновлень. «Ми закликаємо усі церкви, щоби спершу об’єднавшись, ми молилися і духовно підтримували сиріт. Ми просимо особливо звернути увагу на сім’ї, які прийняли сиріт. На превеликий жаль, останній рік статистика засвідчує, що кількість неусиновлених сиріт зростає. І проблема короновірусу, й економічні проблеми сьогодні даються в знаки. Багато тих, котрі могли би бути прийнятими у наші доми, сьогодні залишаються в інтернаті. Наша мета – Україна без сиріт. Ми закликаємо вас до молитви і практичних дій, щоб допомогти, зігріти, вкласти у дитяче серце це важливе, що дасть результат у майбутньому. Тому молимось і служимо для сиріт».

Також ініціатори заходу акцентували увагу на тому, що у зв’язку з пандемією цього року церкви почали активно практикувати онлайн-трансляції богослужінь. «Ми не знаємо, як розвиватиметься ситуація надалі, але запрошуємо кожного християнина до участі у «Дні молитви за сиріт», – каже виконавча директорка альянсу «Україна без сиріт» Світлана Харченко. – «Сьогодні в інтернатах все ще продовжують жити майже 100 000 українських дітей, яким дуже потрібна допомога і молитовна підтримка. І не має значення, де ви будете цього дня знаходитися. Важливе ваше відкрите серце і щира молитва. Ви можете стати учасником молитовного руху за краще життя та сім’ї для усіх сиріт, натиснувши «долучитися».

Теги: