До спілкування в режимі онлайн 10 листопада з міністром культури та інформаційної політики України Олександром Ткаченком та головою Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Оленою Богдан доєдналися глави Церков і релігійних організацій України. Вони обмінялися думками щодо пропонованих змін до карантинних вимог під час звершення богослужінь в храмах, а також обговорили заходи, які й надалі необхідно вживати в умовах пандемії в Україні.

Документ, підписаний МКІП і ДЕСС спільно з УПЦ (ПЦУ), УПЦ (МП), УГКЦ і РКЦ в Україні, закликає можновладців, які наразі розглядають перспективу посилення протиепідемічних заходів, зробити вірянам можливість доступу до культових установ при збереженні всіх необхідних санітарних норм:

"Спільна позиція МКІП та ДЕСС
разом з лідерами найбільших християнських церков


Для християн розпочинається особливий період ‒ Різдвяний піст, який є періодом усамітнення, просвітництва, доброчинності й турботи про іншого. Для віруючих це особливий період, що має багатовікові традиції. Одночасно країна, як і напередодні Великодня, перебуває в неординарній ситуації через неподолану пандемію.

Дбаючи про здоров’я людей, їхню емоційну розраду та духовний стан, важливо зберегти доступність храмів та інших священних місць. Щоб цей доступ був безпечним, такі заходи можуть бути запроваджені в період загострення пандемії.

    Продовжити використання захисних масок і дезінфекторів на вході.
    Надважливо зберегти доступ до церковних споруд, інших приміщень релігійних організацій протягом усього тижня, зокрема й у вихідні дні. Також важливий доступ протягом усього тижня до тієї розради, яку дають заклади культури.
    Тимчасова особливість організації заходів у приміщеннях релігійних організацій без рядів стаціонарних сидінь: релігійні служби та інші релігійні заходи проходять із дотриманням визначеної безпечної дистанції (1,5 метри). Аналогічний запобіжний захід може діяти в музеях. Для релігійних служб на відкритому повітрі відстань може бути аналогічна або меншою згідно з актуальними рекомендаціями МОЗ.
    Тимчасова особливість організації заходів у приміщеннях з рядами стаціонарних сидінь: служби та інші релігійні заходи проходять із заповненістю не більше 50% або іншого відсотка, рекомендованого МОЗ. Аналогічна відсоткова норма може бути застосована для театрів та інших закладів культури, що мають ряди стаціонарних місць.

У ці складні часи Церкви відчувають потребу людей у духовній та моральній підтримці. Можливість взяти участь у богослужінні в церкві чи отримати позитивні емоції завдяки відвіданню культурного закладу ‒ держава має забезпечити право українців на самостійний вибір місця духовного спокою та відпочинку. Адже фізичне здоров’я неможливе без душевного спокою та емоційного відпочинку.

Сподіваємося на ухвалення виважених і збалансованих рішень, що комплексно сприятимуть підтримці співгромадян під час пандемії та якнайшвидшому її подоланню".

Теги: