Перед початком зібрання Предстоятель привітав митрополита Волинського і Луцького Михаїла з нещодавно відзначеною 20-ою річницею архієрейської хіротонії та вручив йому орден святого архістратига Михаїла першого ступеня. Далі відбувся розгляд питань порядку денного.

Члени Синоду утворили «Синодальне Управління Української Православної Церкви (Православної Церкви України) у справах душпастирства у пенітенціарних закладах» у формі релігійної організації та призначили її головою владику Симеона, архієпископа Дніпровського і Криворізького (в миру – Зінкевича Олега Анатолійовича, його першим заступником – протоієрея Павла Основенка, клірика Київської єпархії.

Синод змінив офіційні найменування синодальних відділів, в яких ще з часів УПЦ Київського Патріархату залишалася згадка про цей Патріархат. Наприклад, замість релігійної організації «Синодальне Управління військового духовенства Української Православної Церкви Київського Патріархату» тепер буде нове найменування: «Синодальне Управління військового духовенства Української Православної Церкви (Православної Церкви України)».

З метою упорядкування діяльності Ужгородсько-Хустської єпархії Синод утворив юридичну особу Управління Ужгородсько-Хустської єпархії та поставновив провести її державну реєстрацію відповідно до його статуту.

Синод висловив вдячність предстоятелю Православної Церкви Кіпру архієпископу Хризостому II та ієрархам Церкви Кіпру за визнання автокефалії ПЦУ. "Констатувати, що між Українською Православною Церквою (Православною Церквою України) та Кіпрською Православною Церквою встановлене повне церковне спілкування, як між Автокефальними Православними Церквами-Сестрами", - говориться у журналах засідання Синоду ПЦУ.

Серед інших рішень Синод благословив до видання і вжитку в Православній Церкві України першу частину Служебника, з вміщеними у ній послідуваннями служб вечірні, ранньої, Божественної літургії свт. Іоана Золотоустого та молитов до причастя, у новій редакції перекладу 2020 року; Синодальній Богословсько-літургічній комісії продовжити роботу над удосконаленням богослужбових текстів на основі відгуків, зауважень і пропозицій від єпископату, духовенства та вірних; надати загальний дозвіл звершувати літургію за чином свт. Іоана Золотоустого і за чином свт. Василія Великого при відкритих Царських вратах до виголосу «Святеє святим», як це є у багатьох Помісних Церквах та широко практикується в Православній Церкві України (водночас давня практика закриття врат може і надалі вживатися так, як це передбачене в уставі).

Синод підтримав пропозицію митрополита Київського і всієї України Епіфанія про скликання у м. Києві 15 грудня 2020 р. Архієрейського Собору Української Православної Церкви (Православної Церкви України), як це передбачено Розділом ІІІ, п.1 і п. 4 Статуту Православної Церкви України. Митрополит Епіфаній у разі змін у епідеміологічній обстановці в Україні, пов’язаній з пандемією коронавірусної хвороби, та можливих рішень державної влади з цього приводу може змінити дату проведення Архієрейського Собору.

На порядок денний засідання Архієрейського Собору виносяться такі питання:

– Доповідь предстоятеля УПЦ (ПЦУ) про життя помісної Церкви за період після Архієрейського Собору 14 грудня 2019 р.,

– Затвердження рішень Священного Синоду УПЦ (ПЦУ) за поточний рік та рішень, що з них випливають.

Теги: