Учасники зустрічі звернули увагу на питання викладання предметів духовно-морального спрямування в державних закладах освіти і визнання державою дипломів вищих духовних закладів. Головуючий у ВРЦіРО глава Української Греко-Католицької Церкви верховний архиєпископ Святослав подякував міністру за створення експертної комісії з етики і предметів духовно-морального спрямування.

На думку членів Ради Церков, «Християнська етика» та інші подібні предмети є позитивним і ефективним елементом виховної складової освітнього процесу.

Владика Євстратій, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Православної Церкви України, зазначає: "Моральна складова, основи знать про релігії та їх відображення в культурі українського народу повинні бути присутніми у навчальному процесі. Вірити чи ні – справа особистого вибору і відповідальності людини. Але освіченість у елементарних питаннях релігії – ознака культурної і всебічно розвиненої особистості, і цю можливість школа має давати".

Міністр Сергій Шкарлет нагадав, що предмет «Християнської етики», програма якого не передбачає жодних релігійних обрядів і розроблялася представниками різних церков, вже 15 років викладається в школах України, а в західних регіонах – ще триваліше. Він наголосив, що у цьому питанні держава виходить із міжнародних зобов’язань України забезпечити право віруючих батьків на релігійне виховання своїх дітей, що лише збагачує плюралізм в освіті поряд із збереженням світського характеру освіти в державних і комунальних школах.

Окрім цього учасники зустрічі обговорили питання практичної реалізацію принципу “гроші за дитиною”. Починаючи з 2019 року, державне фінансування шкільного навчання можуть отримувати всі учні, в тому числі ті, які навчаються у приватних закладах освіти, заснованих релігійними організаціями. Таке зобов’язання держави передбачено у п.10 ст. 78 Закону України «Про освіту».

Також релігійні діячі пояснили міністру суть своїх зауважень до антидискримінаційної експертизи підручників і навчальних програм, запроваджену МОН. На їхнє переконання, останнім часом спостерігається спотворення ідеї забезпечення рівних прав і можливостей, коли під гарними гаслами боротьби з дискримінацією з освітнього процесу усуваються моральні орієнтири, сімейні цінності, духовне і культурне надбання українського народу.

Присутні також обмінялися думками щодо напрямків подальшої співпраці Міністерства освіти і науки України та Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, яка була започаткована ще у 2008 році. Зокрема, з того часу при МОН функціонує спеціальна Громадська рада по співпраці з церквами і релігійними організаціями, яка серед іншого доклала багато зусиль для державного визнання богослов’я як галузі знань та можливості державної акредитації духовних навчальних закладів, як це має місце в інших країнах Європи вже сотні років.

Сергій Шкарлет, міністр освіти і науки України, сказав: "Міністерство освіти і науки України завжди готове до повної співпраці, особливо, коли йдеться про мораль, про з’єднання України, про позитивні якості, які закладені в будь-якій релігії, про встановлення тих форм життя, які є базовими у нашій суспільній взаємодії".

Головуючий у ВРЦіРО верховний архиєпископ Святослав ствердив, шо Рада Церков вбачає у співпраці з Міністерством освіти і науки України важливий напрямок своєї діяльності: "Дбаючи про молодь і добру, якісну, європейську освіту, потрібно дбати і про моральні ціннісні орієнтири, зокрема сімейні цінності, які не є релігійними, але загальнолюдськими. Освіта і виховання є єдиним цілим у зростанні, формуванні зрілої молодої всесторонньо розвиненої особистості. І тут Церкви, релігійні організації та педагоги є партнерами".

На зустрічі було заявлено про потребу підписання окремої угоди про співпрацю між Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій та Міністерством освіти і науки України. Нагадаємо, що у 2008 році ВРЦіРО підписало угоду про співробітництво з МОЗ України.

Теги: