На всій території України режим надзвичайної ситуації подовжується до 30 квітня 2021 року.

Відповідно до п. 3 постанови Кабміну з внесеними змінами: "З 24 лютого 2021 р. на території України встановлюється “жовтий” рівень епідемічної небезпеки, відповідно до якого забороняється: …проведення масових (культурних, спортивних, розважальних, соціальних, релігійних, рекламних, наукових, освітніх, професійних тематичних та інших) заходів за участю більше однієї особи на 4 кв. метри площі будівлі або території (якщо захід проводиться на відкритому повітрі) або наповненістю залів понад 50 відсотків місць у кожному окремому залі".

При цьому урядова постанова зобов’язує організаторів масових заходів забезпечити дотримання зазначених безпечних умов їх проведення: "Організатор заходу є відповідальним за нанесення горизонтальної розмітки або інших засобів дистанціонування для дотримання між особами фізичної дистанції не менше ніж 1,5 метра у разі проведення заходу із розміщенням осіб стоячи".

Зазначені зміни по-іншому формулюють вимогу щодо організації релігійних заходів, оскілки раніше не було норми про допустиму наповненість залів у 50 % місць. Раніше була універсальна вимога щодо забезпечення дотримання дистанції у 1,5 метра між присутніми (з розрахунку одна особа на 5 кв. метрів споруди чи приміщення).

Експерти роблять висновок про деяке послаблення карантинних обмежень для масових заходів в Україні, в тому числі релігійного характеру.

Але, як і раніше, постанова уряду забороняє на час карантину на всій території України:

    перебування в громадських будинках і спорудах, громадському транспорті без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно;
    перебування на вулицях без документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство чи її спеціальний статус, без посвідчення про взяття на облік бездомної особи, довідки про звернення за захистом в Україні;
    самовільно залишати місця самоізоляції, обсервації.

Теги: