У зверненні єпископ Василій Івасюк насамперед просить усіх посилено молитися особисто та у спільнотах за «припинення пандемії, виздоровлення хворих, медичних працівників та тих, хто залучений до боротьби з Covid-19», а також закликає душпастирів дбати про те, «щоб кожний хворий, який буде потребувати уділення святих тайн покаяння, євхаристії чи єлеопомазання, мав можливість їх прийняти»

Зважаючи на критичну ситуацію щодо поширення коронавірусної інфекції в регіоні, перевантаження медичних закладів Івано-Франківщини та щоразу важчий перебіг захворювань, владика звернувся і до підприємців та відповідальних за умови праці на виробництвах, ринках, торгових площах як до тих, хто зобов’язаний «забезпечити максимальні умови щодо дотримання соціальної дистанції та користування засобами індивідуального захисту».

Усім вірним владика Василій нагадує, що здоров’я – це Божий дар, за який кожен несе відповідальність. Щоб не наражати себе та своїх ближніх на небезпеку, владика рекомендує без особливої потреби не виходити з дому та уникати скупчення людей. «У випадку запланованих масових святкувань весіль, днів народжень, хрестин, поминок чи інших важливих подій, обмежити ці заходи до мінімальної кількості найближчих осіб або, по змозі, перенести на пізніший час», – йдеться у зверненні.

Останнім пунктом застережень є «не ігнорувати рекомендації медиків та інших компетентних служб та пам’ятати, що їхня жертовна праця потребує підтримки, яка передусім проявляється через нашу дисциплінованість».

І насамкінець владика каже: «Звертаємося всі до Пресвятої Богородиці Матері Божої Неустанної Помочі, прославленої в Коломийській іконі «Це Мати твоя», щоб вона за нашими молитвами захистила всіх від пандемії на Прикарпатті».

Також, зважаючи на різке збільшення випадків інфікування коронавірусом у мешканців Прикарпаття, архиєпископ і митрополит Івано-Франківський Володимир Війтишин опублікував чергове звернення до духовенства та вірних Івано-Франківської архиєпархії щодо ретельного дотримування карантинних вимог. Він закликав священнослужителів постійно пригадувати вірним про заходи безпеки у храмах, громадських місцях, у закладах торгівлі, в громадському транспорті та в інших місцях скупчення людей.

«Просимо парохів, адміністраторів та парафіяльні ради продовжувати підтримувати чистоту та безпеку, провітрювати та дезінфікувати храми, а також подбати, щоб на вході до храму знаходились антисептики для рук і медичні маски для тих вірних, хто їх не має», - каже владика у своєму зверненні.

Він також наголосив на необхідності дотримуватись соціальної дистанції, часто мити руки та перебувати в медичних масках, щоб зберегти своє здоров’я та здоров’я ближніх.

На завершення свого звернення, митрополит Володимир закликав вірних молитися до всемогутнього Господа за припинення пандемії, за здоров’я хворих та за всіх медичних працівників.

Крім того, 25 лютого відбулася чергова зустріч духовенства Луцького екзархату УГКЦ в рамках діяльності інституту постійної формації. Зважаючи на карантинні обмеження, подія відбулася за посередництвом зум-конференції. Доповідачем цього разу була с. Севастіяна Карвацька, яка очолює Комісію УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я. Ексклюзивним гостем зустрічі була Наталя Іванченко-Тімко, генеральний директор Львівського обласного лабораторного центру МОЗ, головна епідеміологиня.

Гостя розповіла про теперішній стан поширення та механізми запобігання стрімкому розвитку пандемії, окреслила ситуацію з вакцинацією та відповіла на численні запитання. Сестра Севастіяна представила діяльність Комісії, основні напрямки діяльності та проєктну діяльність і книговидання.

У другій частині відбулися збори, на яких учасники зустрічі обговорили поточні питання.

Теги: