Про те, як саме відбувається вакцинація священнослужителів, у коментарі журналістам сайту “НТА” повідомила помічниця керівника Комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я Мирослава Полець:

“На другому етапі вакцинації, під час якого мають вакцинуватися соціальні працівники та люди 80 + , священники можуть пройти вакцинацію. Це рішення Оперативного штабу. Нам надійшов відповідний лист. Ми цього рішення добивалися, подавали прохання, щоб священнослужителів віднесли до розряду соціальних працівників, аби вони також могли отримати щеплення. Ми, як Патріарша курія, організували вакцинацію священників на території всієї України. На сьогодні провакциновані священнослужителі Львівської архиєпархії та частини Стрийської єпархії, паралельно у Києві вакцинується Патріарша курія і Київська архиєпархія. Також вже є почерговість і порядок вакцинації інших областей. Маємо контактних осіб від Департаменту охорони здоров’я – із ними контактуємо і організовуємо весь процес вакцинації. Уже вакцинувалося близько 200 осіб зі Львівської архиєпархії та Стрийської єпархії, а також близько 60 працівників Патріаршої курії. Зараз проходять вакцинацію монахи студити, отці редемптористи та працівники УКУ”.

Як розповів директор Патріаршого дому отець Ярослав Микитчин, локацію для вакцинування обрали невипадково: “Патріарший дім має зручне розташування, тут є всі умови для того, щоб могла відбуватися вакцинація, у приміщенні, зокрема, обладнана вентиляція. На сьогодні провакцинована більша частина Львівської архиєпархії та Стрийської єпархії. Надалі планується вакцинувати Сокальсько-Жовківську та Самбірсько-Дрогобицьку єпархії. Я провакцинувався разом із дружиною. У жовтні минулого року ми перехворіли в нелегкій формі, тому не хочемо ризикувати здоров’ям і життям. Щодо того, вакцинуватися чи ні, я дотримуюся засади, що Церква та МОЗ мають надати людям можливість вакцинуватися, але це особистий вибір кожного”.

8 квітня 2021 року в курії Київської архиєпархії відбулася вакцинація від коронавірусу. Отримати першу дозу вакцини мали змогу священники та їх родини, а також працівники Патріаршої курії та курії Київської архиєпархії УГКЦ.

Протоієрей Віталій Воєца, голова Комісії здоров'я Київської архиєпархії, зазначив, що це позитивний крок у подолані пандемії. Адже священники в парафіях, а зокрема медичні капелани, комунікуючи з багатьма людьми, часто ризикують заразитися коронавірусною інфекцією. «Священники розмовляють та сповідають багатьох людей, відвідують хворих у лікарнях, та несуть своє служіння там, де цього потребують. Тому вони часто опиняються під загрозою інфікування. Щоб уникнути всяких небезпек духовенство повинно мати захист, щоб себе вберегти, а через це своїх ближніх», - зазначив душпастир.

Нагадаємо, що з-поміж інших конфесій України лише УПЦ (МП) проводить кампанію з формування негативного ставлення до щеплення проти COVID-19, використовуючи антивакцинаторські фейки та маніпуляції. Водночас через COVID-19 продовжують вмирати ченці УПЦ (МП).

Теги: