Перший день візиту був присвячений активному спілкуванню з місцевими медіа, громадськими активістами та волонтерами, а також знайомству з бенефіціарами "Карітасу-Краматорськ" під час їх домашніх відвідин.

Другий день візитери присвятили відвідуванню селищ на лінії зіткнення.

Саме с. Озарянівка та с. Дружба Торецької ВЦА опинилися в центрі уваги, адже ці населені пункти є одними з тих, де "Карітас-Краматорськ" надає гуманітарну, медичну та соціально-психологічну допомогу.

Разом з директором "Карітасу-Краматорськ", отцем Василем Іванюком, гості мали можливість познайомитись з місцевими мешканцями, педагогами, волонтерами, які поділилися своїми думками про життя в локаціях.

Важливими також стали домашні візити до бенефіціарів "Карітасу-Краматорськ в селищі Дружба. Візитери мали можливість безпосередньо познайомитися та поспілкуватися з бенефіціарами проєктів "Карітасу-Краматорськ" та дізнатися докладніше про види допомоги, які вони отримують.

«Молодь виїжджає, старші люди хворіють, – каже президент "Карітасу" Європи під враженням від поїздки. «Багато хто стикається з питанням: купувати потрібні їм ліки чи їжу. Часто люди не можуть собі дозволити ані те, ані те. Близько половини мінімальної пенсії витрачається на опалення. Але дітям також потрібна підтримка», – додає Ландау.

«Австрія та Європа не повинні випускати з виду страждання людей в Україні», – наголошує президент "Карітасу" Європи. У той же час він високо оцінив прихильність Австрії, яка надає «надзвичайно важливу допомогу» через Австрійську агенцію розвитку (ADA) та кошти Фонду іноземних катастроф (AKF).

Варто зазначити, що з початку конфлікту в Україні у 2014 році "Карітас" Австрії надав понад 8,7 мільйона євро за рахунок пожертв та державних коштів. Допомогою було охоплено 10 000 людей.

На закінчення візиту до України, 9 травня, почесні гості зустрілися з главою Української Греко-Католицької Церкви верховним архиєпископом Святославом та побували на літургії у Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ.

Міхель Ландау поділився враженнями про поїздку в Україну: «Цей візит, перш за все, вияв солідарності з боку Карітасу Австрії. Ми дуже раді бути партнерами України вже багато років. Також це вияв солідарності і з боку Карітасу Європи. Ми хочемо зазначити, що пам’ятаємо про всіх людей у потребі. Те, що я побачив під час візиту в буферну зону та спілкування з місцевими мешканцями, з одного боку – це солідарність між людьми, те, як вони піклуються одне про одного. Проте впадає в очі велика бідність місцевого населення. Вже багато років в Україні йде війна, про яку забули у багатьох куточках Європи. До війни ще приєдналась пандемія COVID-19. Як президент Карітасу Європи, я переконаний, що ми не маємо забувати про людей в Україні. Ми мусимо об’єднати наші зусилля та підтримку. Це завдання для Австрії та для Європи. Нас об’єднує молитва. Найбільше всього люди бажають миру. Надіймося і молімося, щоб цей мир настав, і ця прекрасна країна буде процвітати. Простягнімо руку допомоги тим, хто найбільше цього потребує. Не забуваймо про бідних та потребуючих людей в Україні».

Теги: