З сербської сторони на зустрічі були присутні вікарій патріарха єпископ Ремесіанський Стефан і керівник кабінету патріарха диякон Александр Пращевич.

Митрополит Антоній від імені предстоятеля УПЦ (МП) митрополита Онуфрія передав вітання патріарху Порфирію з обранням на престол сербських первосвятителів та побажання допомоги Божої в новому служінні. Патріарх Порфирій подякував за вітання та візит і відзначив, що це його перша зустріч як патріарха з архієреєм іншої помісної Церкви (РПЦ).

Під час зустрічі йшлося про поточну ситуацію в православному світі, про церковну ситуацію в Україні, а також про розвиток відносин між Українською та Сербською Православними Церквами.

Українська церковна делегація також відвідала собор святого Савви у Бєлграді.

Напередодні, 17 травня, розпочався офіційний візит митрополита Вінницького і Барського Варсонофія, кліриків та вірян Вінницької єпархії до Сербської Православної Церкви. Цього ж дня архієрей, духовенство та віруючі зустрілася з єпископом Сремським Василієм, 18 травня делегацію прийняв єпископ Бачський Іриней.

Паломництво розпочалось з вечірнього богослужіння у кафедральному соборі святителя Миколая Чудотворця міста Сремські Карловці (Сербія, Карловацька єпархія). Митрополита Варсонофія та паломників зустрів єпископ Сремський Василій (Вадіч). Архієреї поклонились місцевим святиням та обмінялись подарунками.

Єпископ Сремський Василій очолював собор, на якому було обрано патріарха Сербського Порфирія, ієрарх розповів про свою активну підтримку предстоятеля УПЦ (МП) митрополита Онуфрія, з яким особисто знайомий.

Також відбулась зустріч із ректором духовної семінарії, яка діє при соборі, священиком Іоаном Мілановічем.

18 травня делегацією кліриків та вірян УПЦ (МП) на чолі з митрополитом Вінницьким Варсонофієм у залі церковного муніципалітету міста Новий Сад прийняв єпископ Новосадський і Бачський Іриней. Також у зустрічі взяли участь єпископ Мохацький Ісихій та духовенство єпархії.

Владика Іриней привітав гостей з УПЦ (МП) та зазначив, що завдяки таким зустрічам підтверджується єдність у Бозі та Православній вірі, вказуючи на важливість плекання братських стосунків між двома православними народами.

Від імені віруючих українців митрополит Вінницький Варсонофій подякував владиці Іренею за його гостинність і особливу підтримку УПЦ (МП).

Делегація відвідала кафедральний собор міста Новий Сад, монастир Святих Архангелів Михаїла й Гавриїла в Ковілі та обитель Воскресіння Христового у Качі

Теги: