В ефірі телеканалу "Спас" Олександр Щипков висловив думку, що 18 березня в РФ офіційно відзначається непропорційно скромно до свого дійсного значення, як регіональне свято півострова Крим, в той час як "по філософському, богословському, сакрального змісту це свято дорівнює Дню Перемоги".

"Крим - не просто територія, це в першу чергу Корсунь (Херсонес), місце, де прийняв святе хрещення князь Володимир, творець Русі. Ми повернули в Росію не просто Крим - ми повернули на Батьківщину витік своєї православної ідентичності", - пояснив Щипков.

На його думку, це найважливіший і недооцінюваний російськими елітами фактор в протистоянні політичному українству: "Крим знаходився в руках України, це був символ перемоги України над Росією, тому що вони володіли головним сакральним місцем русского мира. Без Херсонеса забрати собі повністю фігуру князя Володимира неможливо".

Щипков вважає вкрай необхідним вже з наступного року зробити 18 березня - "День возз'єднання Криму з Росією" - загальфедеральним вихідним днем, загальноросійським святом. "Якщо ми цього не зробимо в найкоротші терміни, це буде величезна, а можливо, і непоправна культурна і політична помилка", - заключив спікер РПЦ.

Його пропозиція викликала резонанс. Зокрема, протодиякон Андрій Кураєв коментує: "Щипков заміщає посаду Чапліна і виконує його функціонал. Коли Чаплін назвав операцію в Сирії священною війною - йому була показана червона картка. І ось цей віце-чаплин вніс свій скунсовий внесок у відчуження України та УПЦ від РФ і МП. Але ж у людини є окуляри. Якби він мовчав - міг би зійти за розумного. "Величезну, а можливо, і непоправну культурну і політичну помилку" зробив патріарх Кирило, який дав церковний рупор Чапліну і Щипкову. Відзначимо і мудрість Божого Промислу: антиукраїнський глас Щіпковський пролунав у день загальнонаціональної радості України (це я про футбол)".

Інший спостерігач - відомий російський біблеїст Андрій Десницький - жартома почав складати акафіст святу: "Щипков предложил широко и церковногосудаственно отмечать День присоединения Крыма. А тексты богослужения уже сочиняются? Безбожну Госдепу в Киеве майданствующу, переменил еси границы государственныя во еже быти русскому мирови идеже восхощет, сего ради вопием ти: радуйся, древлерусскую Тавриду присоединивый, радуйся, корсуньскую гавань флоту присовокупивый, радуйся, разномыслия Росгвардией поправый, радуйся, лета пенсионерския поднявый...".

Нагадаємо, у 2020 році портал "Медуза" оприлюднив розслідування к священники РПЦ брали участь у приєднанні Криму". 

Фото meduza.io


Теги: