Закон визначає, що корінними народами України, які сформувались на території Кримського півострова, є кримські татари, караїми, кримчаки.

«Корінний народ України — автохтонна етнічна спільнота, яка сформувалася на території України, є носієм самобутньої мови і культури, має традиційні, соціальні, культурні або представницькі органи, самоусвідомлює себе корінним народом України, становить етнічну меншість у складі її населення і не має власного державного утворення за межами України», — сказано в документі.

Корінні народи мають право на самовизначення у складі України та політичний статус у межах Конституції та законів України. Вони мають колективне та індивідуальне право на повне володіння всіма правами людини та основоположними свободами. Визнаються представницькі органи корінних народів.

Закон забороняє заперечення етнічної приналежности чи етнічної самобутности корінних народів України.

Згідно з документом, корінні народи мають право на дотримання, відродження та розвиток своїх духовних, релігійних і культурних традицій і звичаїв, збереження матеріальної та нематеріальної культурної спадщини, визначення переліку власних місць та об’єктів релігійного та культурного значення, відновлення своєї історичної топоніміки; право на співпрацю з закладами освіти для забезпечення вивчення своєї мови, історії, культури.

Також корінні народи мають право через представницькі органи створювати свої засоби масової інформації та отримувати державну підтримку.

Крім того, корінні народи можуть спрямовувати частину доходів від користування природними ресурсами, розташованими на території АР Крим та міста Севастополя, на свої потреби; на резервування для представників корінних народів, що повертаються на територію Криму, земель сільськогосподарського та іншого призначення.

Представницькі органи корінних народів можуть брати участь у їхньому міжнародному представництві.

Закон набирає чинності з дня його опублікування (крім частини 3 ст. 7, якою визначено право корінних народів на спрямування частини доходів від користування природними ресурсами на потреби корінних народів України, що набере чинности після повернення окупованої території АР Крим і м. Севастополя під загальну юрисдикцію України).

Теги: