Уже майже місяць «Експедиція міцвамобіля» подорожує по дорогах України, волонтери вже побували: в Балті і Чорноморську, в Білгороді-Дністровському, Ізмаїлі та Вознесенську, в Каховці і Новій Каховці, Генічеську, Мелітополі та Запоріжжі, Бердянську та Маріуполі, Слов'янську і Краматорську, Кам'янському та Павлограді, в Дніпрі.

Молоді рабини проводять зустрічі з людьми, розповідають про єврейство, вчать разом з ними Тору, пропонують покласти тфілін (шкіряні коробочки, у яких вміщено пергамент із чотирма текстами із Тори) та багато іншого.

Цього року юні юднйські місіонери - посланці Любавічеського ребе - поставили собі мету: за час експедиції побувати в ста населених пунктах України.

"Міцвамобіль як засіб поширення іудаїзму і спонукання людей (як євреїв, так і неєвреїв) дотримуватися заповідей, був запропонований Любавічеським Ребе Менахемом-Менделем Шнеєрсоном в середині 70-х років минулого століття. У 1974 році на перших двох міцвамобілях-трейлерах молоді рабини стали їздити в різні куточки Нью-Йорка, де розповідали жителями про Тору та її заповіді. Спочатку це було просто засіб доставки рабинів, але після великого успіху початкового етапу діяльності міцвамобілей, було вирішено використовувати трейлери також як місця, куди люди можуть зайти, щоб покласти тфіллін. Через деякий час на трейлерах з'явилися кольорові плакати і потужні динаміки, з яких звучала хасидська музика. Успіх подібної кампанії призвів до збільшення кількості міцвамобілей, спочатку в Нью-Йорку, а потім і в інших містах США. Потім міцвамобілі стали використовуватися Хабад і в інших країнах, що особливо важливо для тих місць, де проживають євреї, але де постійного рабина, синагоги або сильної громади поки немає. Дуже часто міцвамобілі є потужним каталізатором для початку єврейського відродження і освіти повноцінної єврейської общинної структури, навіть в містах з невеликим єврейським населенням", - пише сайт Дніпровської єврейської громади.


Теги: