На події був присутній президент України Володимир Зеленський з дружиною Оленою та очільники й представники релігійних спільнот України.

Предстоятель помісної Української Православної Церкви митрополит Епіфаній розпочав захід звернувшись до присутніх та виголосивши молитву.

«Для нас глибоко символічно, що саме на цьому місці в недільний день тисячі вірних разом зі Вселенським Патріархом Варфоломієм піднесли подячні молитви за Україну. І нині ми, промовляючи ті самі слова, засвідчуємо єднання в любові до Бога і до нашої Матері – України».

Слід зазначити, що сам Вселенський патріарх Варфоломій не брав участі у цій молитві через ультиматум УПЦ (МП) до влади. Про це повідомив керуючий справами УПЦ (МП) митрополит Антоній Паканич. Він назвав умови, висунуті УПЦ (МП) до влади: якщо на заході буде Вселенський патріарх, з яким Московський Патріархат розірвав єдність, то УПЦ (МП) не буде брати участь у молитві.

Відтак глава УПЦ (МП) і митрополит Антоній прийшли на захід, щоб молитися з представниками інших, в основному неправославних церков України.

Предстоятель УПЦ (МП) митрополит Онуфрій звернувся на заході до президента України та глав і представників конфесій і релігійних організацій, вітаючи з 30-ю річницею незалежності України.

«За ці 30 років ми спільно пережили різні випробування. У нас були як втрати, так і досягнення, але ми відбулися як держава. Важливо, щоб подальше життя в нашому спільному українському домі ми будували на основі взаємоповаги, рівних прав і можливостей для кожного громадянина і для кожної конфесії та, що є особливо важливим, на основі традиційних моральних цінностей. Адже саме з прийняттям християнства наш народ отримав своє нове народження, нове дихання і відкрив нову сторінку своєї історії», - сказав, зокрема, він.

Кожен із предстоятелів Церков і керівників релігійних організацій виголосив свою молитву за Україну, у якій дякував Богові за здобуття Україною незалежності та свободи.

Завершилася урочиста подія духовним гімном «Боже Великий, Єдиний».
 Опісля Глави Церков і керівники релігійних організацій відправилися на Майдан Незалежності, де взяли участь в урочистостях з нагоди відзначення 30-річчя Незалежності України, а відтак – до Верховної Ради на урочисте засідання українського парламенту.


Теги: