На стадії остаточного опрацювання перебуває питання укладення Меморандуму про взаєморозуміння та співпрацю між Міністерством охорони здоров’я України та ватиканською дитячою педіатричною лікарнею «Немовля Ісус» («Ospedale Pediatrico Bambino Gesu»).

Про це зазначив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час зустрічі з державним секретарем Святого Престолу, кардиналом П’єтро Пароліном. «У липні Міністерство охорони здоров’я України направило оновлений проект Меморандуму до ватиканської сторони. Сподіваємося, що вже у вересні ми отримаємо його офіційне погодження, аби українські діти нарешті змогли проходити лікування в цій лікарні. Україна чекала на це 7 років», — підкреслив Денис Шмигаль.


Прем’єр-міністр України та державний секретар Святого Престолу також обговорили призначення своїх представників в обох державах. Апостольським нунцієм в Україну призначено Монсеньйора Вісвальдаса Кульбокаса. Глава уряду підкреслив, що Україна очікує на його приїзд в найближчому часі та зі свого боку зробить останні приготування до визначення повноважного представника України при Апостольській Столиці.


«Це дасть можливість нам поглибити взаємини між Україною та Ватиканом. Вважаємо, що надзвичайно перспективним напрямом є розширення можливостей співпраці в галузі культури, зокрема щодо встановлення постійних партнерських відносин між музейними установами наших держав», — зауважив прем’єр-міністр України.

Денис Шмигаль також підтвердив запрошення президента України Володимира Зеленського папі Римському Франциску відвідати Україну, що стало б відмінною нагодою відзначити 20-річчя візиту в Україну Йоана Павла II.


Одразу після прибуття кардинала Пароліна до Києва відбулась зустріч із заступником міністра закордонних справ України Василем Боднарем та радником прем'єр-міністра Андрієм Юрашем. Римсько-Католицьку Церкву в Україні представляли виконуючий обов'язки голови Конференції єпископату митрополит Мечислав Мокшицький та єпископ-помічник Київсько-Житомирської дієцезії Олександр Язловецький. Від Української Греко-Католицької Церкви у зустрічі участь взяв владика Борис Гудзяк.

24 серпня кардинал П'єтро Паролін взяв участь у зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським, що відбувалась у Маріїнському палаці.
 
П’єтро Паролін останній раз відвідав Україну у 2016 році. Під час візиту відбулись зустрічі з представниками державної влади, ВРЦіРО, духовенством та вірянами РКЦ у Києві, Запоріжжі, Львові.

Теги: