Розташована на вул. Балківській, 128а мусульманська громада від 1994 року використовує як молитовний будинок колишній дитячий садок. Будівля ця — історична. 2018 року видання «Думская» повідомляло, що колись вона належала римо-католицькій громаді. Тут було училище для дітей обох статей, а дитячим садком вона стала у 1930-х, коли комуністи підірвали костел св. Климента, що стояв поруч. У 1990-х католики повернулися, але нині вони займають лише частину своєї колишньої території — будинок причту на вул. Балківській, 209, перетворений на храм.

А тепер на цьому місці може з'явитися й мечеть. Згідно з проєктом, нову культову споруду буде зведено у класичному стилі, з куполом до 28 метрів, 22-метровим головним мінаретом і ще чотирма вежами менше. Це буде перша одеська мечеть з мінаретами. За нею зведуть адміністративну будівлю мусульманської громади, а з'єднають їх підземним переходом.

Ще на етапі узгодження проєкту чиновники зобов’язали мусульман забезпечити шумозахист, установити звуковбирні конструкції або акустичні екрани, щоб не турбувати сусідів азаном з мінаретів.

Сайт Одеської обласної ради в анонсі основних заходів повідомляє про участь керівництва облради 3 вересня 2021 року в церемонії початку будівництва Соборної мечеті й закладки капсули часу.

Громада, що ініціювала будівництво, належить до Духовного управління мусульман України на чолі з Ахмедом Тамімом.

Теги: