Папа Франциск, а також папа-емерит Венедикт XVI (якому понад 90 років) вакцинувалися і написали відкритого листа, що немає жодних релігійних упереджень щодо вакцинації, адже це один зі способів себе захистити, сказав митрополит Володимир в інтерв'ю виданню Вlitz.if.ua.

«Ми хочемо йти в Європу, але країни Євросоюзу вже провакцинували майже все населення. А в нас є хоча б третина вакциновані? Держава закупила вакцину і вона має терміни. Якщо люди не провакцинуються, вакцину утилізують. З держбюджету не будуть знову витрачати кошти в надії, що ми таки надумаємося. Властиво, що надалі вакцинація вже може бути платною», — говорить владика.

За його словами, в УГКЦ проводять роботу щодо вакцинації серед священників. «Говоримо зі священнослужителями, що оскільки ми працюємо з людьми, як вчителі, лікарі, посадовці, то і самі маємо захиститися… Хоча варто відзначити, що серед духовенства досить високі показники вакцинації, адже ми маємо бути прикладом. Наш Блаженніший Святослав вакцинувався, я вакцинувався, щоб показати, що в цьому нічого страшного немає», — наголосив митрополит.

На запитання, чи праві ті 15 відсотків прикарпатців, які вірять, що в церкві не можна заразитися ковідом, бо це святе місце, владика відповів: «Заразитися можна всюди. Хоча в храмі ми стараємося дуже дисципліновано виконувати всі поради медиків. Почали частіше прибирати, дезінфікувати поверхні, забрали килими, щоб не осідав пил, забрали ікони, щоб люди не цілували. Дали також озвучення на вулицю, щоб люди могли на вулиці слухати, священники причащають на вулиці. Також ми закликаємо тих, хто хворий, старшого віку на певний період стриматися від відвідування храму. Від себе ми зробили все можливе, а інше залежить від свідомості людей».

За його словами, Церква тісно співпрацює з представниками охорони здоров’я. Священники мають розпорядження закупити маски і роздавати їх у храмі тим, хто не має. Щодня в храмах УГКЦ моляться за завершення пандемії.

«Зараз є багато „страшилок“. На мою думку — це гібридна війна… У соцмережах пишуть небилиці, щоб залякати людей, щоб розділити суспільство. Це комусь вигідно. Ми не повинні піддаватися на ці провокації, а маємо спокійно, розважливо подумати над цими всіма речами, дослухатися до думки медиків і прийняти самостійне рішення… Невакцинована людина втрачає набагато більше, ніж той, хто вакцинувався. Адже вакциновані отримують один укол, а невакциновані скільки різної хімії, антибіотиків і уколів, коли захворіють. Треба прислухатися до думки медиків і вакцинуватися. Це відчинить нам двері. На завершення хочу сказати, ми вже всі свідомі: якщо дотримуватимемося правил, то зможемо оминути погіршення ситуації. Кожен із нас має дотримуватися всіх рекомендацій медиків: мити руки, носити маски, тримати дистанцію, вакцинуватися. Спільно ми зможемо перебути цей важкий час», — резюмував митрополит Володимир.

Фото: Укрінформ

Теги: