Насамперед предстоятель подякував Дмитрові Кулебі за особисту присутність у Любліні під час відкриття пам'ятника отцю Омелянові Ковчу поряд із колишнім концтабором «Майданек».

За словами Святослав, присутність міністра засвідчує, що постать отця Омеляна, а відтак громадська ініціатива встановлення пам'ятника відбувалася теж за активної підтримки української держави, зокрема Міністерства закордонних справ.

Предстоятель вручив міністрові подячну грамоту глави УГКЦ. Цим кроком Церква визнає той важливий внесок, який зробила держава у спорудження пам'ятника.

Святослав подякував Дмитрові Кулебі, що Україна постійно ставить у приклад геройські вчинки отця Омеляна Ковча з різних нагод, зокрема вшанування жертв Голокосту. «Пан Президент двічі згадав отця Омеляна, зокрема в Єрусалимі та в Аушвіці. Отже, отець Омелян є таким прикладом, який втілює в собі певні зусилля, зокрема нашої Церкви, щоб будувати мости і рятувати тих, хто є в небезпеці. Постать Омеляна Ковча об'єднує і гоїть рани в польсько-українських стосунках, так само і в українсько-єврейських стосунках», – зазначив Святослав.

Сторони також обговорили наступні спільні кроки Церкви, громадськості та держави щодо вшанування постаті отця Омеляна Ковча, а також праведного митрополита Андрея Шептицького. Вони домовилися координувати свої зусилля, зокрема в контактах із Яд Вашем, щоб крокувати до визнання як Андрея Шептицького, так і Омеляна Ковча праведниками народів світу, об'єднуючи зусилля української, польської та єврейської громади. І таким чином на міжнародному рівні представляти подвиг праведників українського народу.

Також говорили про розбудову відносин між Україною та Апостольською столицею. На сьогодні очікується призначення нового надзвичайного і повноважного посла України у Ватикані.

Сторони узгодили свої кроки щодо ймовірного візиту папи Римського Франциска в Україну.

Теги: