У вітальному слові до учасників симпозіумі з нагоди 425-ї річниці Берестейської унії глава УГКЦ наголосив, що для Української Греко-Католицької Церкви Берестейська унія стала моментом оформлення її ідентичності у модерний, постмодерний, постіндустріальний час.

«Для нашої Церкви ідея єдності Церков, відновлення первісної єдності, яку ми несемо у своїй містичній пам’яті як Церква, яка народилася у першому тисячолітті ще до вселенського розділення Церков після 1054 року, є певним завданням і місією – бути тими, які проповідують, живуть і навіть вмирають за ідею єдності між Церквами», – підкреслив глава УГКЦ.

На переконання предстоятеля, разом мріяти і будувати єдність Церкви є завданням не лише УГКЦ. «Я б хотів, щоб ми подивилися на подію Берестейської унії з різних аспектів, оскільки несемо в собі певну модель єдності, можливо недосконалу і не таку, як її бачили мрійники, але це певна модель, яка може бути цікавою сьогодні», – переконаний він.

Глава УГКЦ зауважив, що про єдність Церков всі говорять, мріють, за неї моляться, але не бачать способу, як її досягти. «Ми хочемо пропонувати собі і сусідам, Україні і світові дискусію про модель єдності. Бо колись і мене запитають, яку модель єдності ми пропонуємо. Ми разом мусимо її шукати і над нею працювати», – сказав першоієрарх.

«Ми, як помісна Церква Київського християнства, як Церква свого права, як глобальна Церква, несемо у собі місію і завдання, а можливо і виклик, для сучасного світу Сходу і Заходу – бути тими, які проповідують, живуть і навіть помирають за ідею єдності між Церквами», – зазначив Святослав.

«Нехай сьогоднішня конференція послужить нам можливістю гідно пережити дату 425-ліття Берестейського єднання, щоб ми чули, у чому полягає мандат історичної пам’яті для нас сьогодні, відтак до чого миможемо запрошувати інших і яку модель Церкви може запропонувати наша Церква вселенському християнству», – додав на завершення Святослав.

У першій частині конференції з доповідями на основі своїх академічних досліджень виступили науковці, зокрема директор Інституту історії Церкви, проректор УКУ Олег Турій, архиєпископ Ігор Ісіченко, о. Юрій Авакумов (Нотр-Дам) та науковий співробітник ІІЦ УКУ Володимир Мороз.

Професор Олег Турій, який водночас є організатором заходу, поділився, що в ході підготовки симпозіуму організатори дійшли висновку, що необхідно провести ревізію вже готових напрацювань щодо питання унії, а відтак представити напрацювання, які здобули в Інституті історії Церкви. Відтак професор представив доповідь на тему «"Віра грецька" під "римською властію"? Різнобачення унії в середовищі руської світської та церковної еліти», під час якої розкрив різні уявлення про унію, що існували у середовищі Київської митрополії на час її підписання.

Згодом з доповіддю на тему «"Ксьондзи-єзуїти" в унійному проєкті та романтичному міті» виступив архиєпископ Ігор Ісіченко.

Далі спробу критично поглянути на термінологічний апарат, який застосовують стосовно Берестейської унії в популярній літературі і в більшості наукових історичних і богословських  досліджень, які обговорюють Берестейське поєднання, здійснив професор о. Юрій Авакумов. На його переконання, два терміни, що вважають засадничими для розуміння цієї історії – «католик» і «православний», не придатні для аналізу подій. Тема доповіді – «"Уніяти" та "дизуніти": рушії конфесіоналізації чи її заручники?».

На завершення Володимир Мороз представив дослідження про зв’язки між Ужгородською унією та Берестейським поєднанням на тему «Ужгородська унія: витоки, наративи і зв’язки з Берестейським поєднанням».

Як зазначають організатори, науковий симпозіум «Берестейське поєднання 1596 року в контексті унійних процесів минулого та пошуку сучасних моделей церковної єдности» відбувся з благословення Синоду єпископів УГКЦ. Участь у ньому беруть дослідники з різних міст України, а також з Німеччини, Польщі, США та Швейцарії. Форум організовано з метою відзначення 425-ї річниці Берестейської унії, проголошеної в жовтні 1596 року, яка відновила сопричастя Київської митрополії з Римським Апостольським престолом і з усією Католицькою Церквою.

Організаторами симпозіуму є Інститут історії Церкви та Київський центр УКУ. Трансляція події транслює наживо «Живе телебачення».

Теги: