«Упродовж століть Римські Вселенські Архиєреї з надзвичайною турботою ставилися до України, насамперед у зв'язку з тим, що там понад тисячу років існують християнські громади, які дали багатьох душпастирів і святих, що є надзвичайними плодами віри. Тому після успішного встановлення дипломатичних стосунків між цим Апостольським Престолом та Україною, Нам здається дуже слушним заснувати в ній Апостольську нунціатуру заради того, щоб краще сприяти духовному благу Христових вірних, що проживають в Україні», – йдеться у бреве святого лапи Івана Павла ІІ, яким 8 лютого 1992 року засновано Апостольську нунціатуру в Україні.

Згодом відбувся обмін відповідними нотами між Міністерством закордонних справ України та Відділом у справах стосунків з державами Святого Престолу, та між представництвами України та Святого Престолу при ООН, й було повідомлено про призначення першого апостольського нунція в Україні, яким став архиєпископ Антоніо Франко, призначений 28 березня 1992 року, що вручив вірчі грамоти 19 серпня того ж року. Його наступником від 30 травня 1999 року було призначено архиєпископа Миколу Етеровича, який вручив вірчі грамоти 31 серпня того ж року. Від 22 квітня 2004 року апостольським нунцієм в Україні був архиєпископ Іван Юркович, який прослужив в Україні майже сім років, до того, як 19 лютого 2011 р. папа Венедикт ХVІ призначив його апостольським нунцієм у Російській Федерації. Його наступником 21 травня того ж року Венедикт ХVІ призначив архиєпископа Томаса Едварда Ґалліксона, якого 5 вересня 2015 року папа Франциск призначив апостольським нунцієм у Швейцарії та Князівстві Ліхтенштейну. П’ятим нунцієм в Україні став архиєпископ Клаудіо Ґуджеротті, який був призначений 13 листопада 2015 року, а 4 липня 2020 року переведений до Великобританії. Тепер представником папи та Святого Престолу в Києві є архиєпископ Вісвальдас Кульбокас, який був призначений 15 червня 2021 р., а вірчі грамоти вручив 1 жовтня.

Після встановлення дипломатичних стосунків, контакти України з Ватиканом здійснювалися через Посольство України в Італії. Лише 9 вересня 1998 року за сумісництвом послом України при Святому Престолів була призначена посол України у Швейцарській Конфедерації Ніна Ковальська, яка виконувала цю місію до 19 червня 2003 року, а від 5 березня 2004 року до 14 червня 2006 р. надзвичайним і повноважним послом України у Ватикані був Григорій Хоружий. 11 грудня 2006 р. президент України призначив надзвичайним і повноважним послом України у Ватикані Тетяну Іжевську, яка очолювала представництво України при Святому Престолі аж до 19 липня 2019 року. 14 грудня 2021 року президент України надзвичайним і повноважним послом у Ватикані призначив Андрія Юраша.

Протягом цього періоду відбулися, зокрема, важливі візити на найвищому рівні. В Україні 2001 року побував святий папа Іван Павло ІІ, який приймав в Апостольському палаці у Ватикані українського президента Л. Кучму. В. Ющенка свого часу приймав Венедикт XVI, а П. Порошенка і В. Зеленського – папа Франциск. Крім того, Україну відвідували державні секретарі Святого Престолу, у Ватикан з офіційними візитами приїздили прем’єр-міністри України.

Теги: