140-річчя з дня народження православного богослова  отця Сергія Булгакова стало приводом для проведення міжнародної наукової конференції «Спадщина отця Сергія Булгакова в сучасному соціокультурному дискурсі». Вона зібрала поціновувачів видатного мислителя XX століття з семи країн світу, повідомляє кореспондент «Релігії в Україні» Олег Алімов.

 

Економісти та богослови з семи країн світу обговорили у Києві наукову спадщину о. Сергія Булгакова (ФОТОРЕПОРТАЖ)

 

Робота наукового форуму відбувалася за двома напрямками: «Філософія господарства С. М. Булгакова і контури нової парадигми соціально-економічного знання» та «Спадщина о. Сергія Булгакова в контексті сучасної вітчизняної та європейської богословської і релігійно-філософської думки».

Конференція відкрилася 12 травня в актовій залі економічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Учасників форуму привітав Предстоятель УПЦ митрополит Володимир. Його вітальну адресу зачитав ректор Київської духовної академії архієпископ Бориспільський Антоній.

Проректор з наукової роботи університету, професор Валерій Григорук у своєму привітанні учасникам конференції зазначив, що «Булгаков був тою видатною особистістю, яка випередила свій час і саме на його прикладі можна випукло побачити як в одній геніальній особі може об’єднуватись стільки різноманітних наукових, духовних та культурних досягнень найвищого світового ґатунку».

Економісти та богослови з семи країн світу обговорили у Києві наукову спадщину о. Сергія Булгакова (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Біографію отця Сергія Булгакова нагадав присутнім у своєму виступі декан економічного факультету Київського національного університету, професор Віктор Базилевич. Він розповів про етапи творчої еволюції мислителя, від політекономії та марксизму до релігійної філософії, богослов’я та священства.

Викладач Київської духовної академії (УПЦ) ігумен Сільвестр (Стойчев) торкнувся питання відносин між протоієреєм Сергієм Булгаковим та патріархом Московським Сергієм (Страгородським).  7 вересня 1935 року патріарх Сергій видав указ, у якому засуджував вчення протоієрея Сергія Булгакова про Софію – Премудрість Божу.

«Головною ідеєю, яка спонукала Булгакова до його соціологічних побудов, ― вважає ігумен Сільвестр, ― була проблема посередництва між Богом і світом та використання нецерковного методу богослов’я, а також хибний предмет самого богословствування. Усе це призвело до створення системи поглядів, яку опоненти отця Сергія часто порівнювали з побудовами гностиків перших віків християнства».

Економісти та богослови з семи країн світу обговорили у Києві наукову спадщину о. Сергія Булгакова (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Декан Паризького Свято-Сергієвського православного богословського інституту, професор-протоієрей Миколай Чернокрак у своєму виступі зауважив, що до спадщини протоієрея Сергія Булгакова слід ставитися не з позиції полеміки, а на аналітичних засадах.

Директор центру суспільних наук при Московському державному університеті професор Юрій Осипов виголосив доповідь «С. М. Булгаков і сучасна філософія господарства».  Його промова суттєво пожвавила атмосферу аудиторії. Московських вчений звертався переважно до студентів-економістів, яких чимало зібралося у залі, розповідаючи їм, що економіка може мати ідеалістичне та моральне підґрунтя.

Учасник конференції, доцент Санкт-Петербурзького державного університету Вячеслав Ушанков пояснив інтернет-порталу «Релігія в Україні», що «філософія господарства Булгакова дає сенс економіці. Він міняє орієнтири господарської діяльності,  говорячи, що важливим є не ВВП на душу населення, а якість життя». Член Ради Київського Релігійно-філософського товариства Юрій Сапачук додав, що сучасна економіка деградувала у «фінансоміку», де невмотивоване споживання є кінцевою метою. За його словами, філософія господарства Булгакова вносить мораль та етику в економічний процес. Оскільки Божественна природа Творця проявляється у людині, то відповідно і людське господарство має логосну основу.

13 травня конференція продовжила свою роботу у Києво-Печерській Лаврі.

Економісти та богослови з семи країн світу обговорили у Києві наукову спадщину о. Сергія Булгакова (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Першим виступив протоієрей Георгій Митрофанов, професор Санкт-Петербурзької духовної академії. Він розповів про духовно-релігійну природу комуністичного утопізму у контексті філософських поглядів протоієрея Сергія Булгакова.

Наступний доповідач, доцент Київського національного університету та член Ради Київського Релігійно-філософського товариства Ілля Назаров звернув увагу слухачів на проблему відносин Церкви та культури у творчості Сергія Булгакова та Василя Зеньковського. «Церква не може програти битву за культуру, бо тоді вона програє і людину, яка є культурною істотою», — вважає Ілля Назаров.

Економісти та богослови з семи країн світу обговорили у Києві наукову спадщину о. Сергія Булгакова (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Доповідачі відзначали, що протоієрей Сергій Булгаков був прекрасним пастирем, принциповою, чесною та високоморальною людиною. Однак деякі його богословські висновки, зокрема вчення про Софію, знаходяться за межами православного вчення.

З Україною Сергія Булгакова пов’язує перебіг особистої біографії. В Києві, зокрема в Імператорському університеті Св. Володимир, вчений на початку XX століття здійснював плідну наукову та педагогічну діяльність, саме тут розпочалася докорінна зміна його ідейно-теоретичних переконань та світогляду.

Теги: