Учора у Трапезному храмі Києво–Печерської лаври московський патріарх Кирил зустрівся з архієреями, духовенством, монахами, мирянами, семінаристами та інтелігенцією. У залі сиділи переважно старші батюшки і єпископи, подекуди — молоді обличчя семінаристів. Інтелігенції взагалі не помітно. Керівник прес–служби патріарха диякон Александр Волков розповів, що з Кирилом із Москви прибули 20 журналістів і майже стільки ж батюшок, не рахуючи архієреїв, які добиралися «своїм ходом». А монахів, за словами диякона, «ніхто й не рахував». «Совком пахтить!» — коментував вітальне слово ректора Київської духовної академії архієпископа Антонія до московського патріарха один із київських батюшок. Ректор оголосив, що Кирила обрали доктором КДА і перерахував, де він ще має почесні ступені. Виявилося, в різних університетах, кількох «інститутах російської словесності», навіть у якійсь «Політехніці». Докторство в Київській духовній академії найпочесніше: це найстаріший духовний заклад Східної Європи.

"Біда" Києва у старшинстві Патріарх Кирил прочитав присутнім лекцію про все і ні про що конкретно. Розраховану на тих, що слухають не суть промови, а «велику особу». Усі пожвавилися, коли зайшла мова про автокефалію. «Нам потрібно об’єднуватися довкола спільної ідеї, а автокефалія сьогодні такою ідеєю не є», — прорік гість. Він не приховував, що, коли Київська церква набуде автокефалії, Москва втратить «єдину столицю руського православ’я», «серцевину свого життя». Мовляв, всі ставлять за приклад автокефальні православні церкви Чехії, Словаччини, Болгарії. «Чехія і Словаччина ні для кого не є другим Єрусалимом, а Київ для нас є», — наполягав Кирил. І побідкався, що Київ ставить константинопольського патріарха вище за московського.

А у вівторок у прямому ефірі телеканалу «Інтер» охочі могли переглянути зустріч патріарха Кирила з представниками інтелігенції України, Білорусі й Росії «Від серця до серця». Щоправда, інтелігенти були переважно з Росії й Білорусі, в більшості чомусь актори. Від України — Ольга Богомолець і Таїсія Повалій. Питали про методи об’єднання Росії, України й Білорусі, ставлення до «переписування історії в Україні», фінансову кризу. Лише Ольга Богомолець поставила духовне питання і отримала — єдину за двогодинний ефір — духовну відповідь. Хоча Кирил ледве втримав дипломатичну усмішку на лиці, коли українська співачка висловила побажання «Інтеру» запрошувати в свою студію і українських владик — патріарха Філарета і патріарха Любомира.

Джерело - "Україна молода"

Теги: