Показове ходіння Віктора Януковича за Московським патріархом, зустріч його в Київському й у Донецькому аеропортах, разом зі словами Кирила про подвійне громадянство, – кільця одного ланцюга.

"Якщо українські власті готові мені надати українське громадянство – звичайно, при збереженні російського громадянства – я був би дуже щасливий таке громадянство отримати", – наголосив Кирило в Москві одразу після повернення з України.

За словами віце-спікера ВР Миколи Томенка, така заява не є випадковою. ЇЇ слід розглядати як апробацію сценарію, згідно з яким, Патріарх Московський і всієї Русі може стати одночасно і Патріархом Київським та всієї України.

Тобто, та автономія, яку сьогодні має УПЦ МП, буде ліквідована. Віктор Янукович, якого ресурсно й медійно підтримає російська влада й Московський патріархат, у разі обрання президентом і стане виконавцем такого плану.

"Під час візиту була апробована концепція нової ідеологічної доктрини Росії, яка визначила за ідеальний варіант повне підпорядкування православ’я російській православній церкві. …Тому з першого дня візиту пропагувалася ідея необхідності спільності спадщини Київської Русі, а під кінець, і готовність, усупереч Конституції України, отримати подвійне громадянство", – сказав Микола Томенко.

За словами Томенка, передбачається суміщення посад особою, що керуватиме Українською православною церквою, яка перебуває під патронатом Московського патріархату. Тому, цілком можливо, посаду Предстоятеля УПЦ МП буде ліквідовано.

Янукович надасть Московському патріарху Кирилу українське громадянство, або й більше того – виступить ініціатором введення в Україні подвійного громадянства. Зрештою, він є давнім прихильником цієї ідеї.

"Віктор Янукович включив до своїх програмних орієнтирів тези щодо подвійного громадянства". Це заголовок жовтневого повідомлення з урядового сайту 2004 року.

Тоді ж центральний штаб кандидата в президенти заявив про намір у стислі терміни закріпити законами ініціативи Януковича про офіційний статус російської мови й подвійне громадянство, ще до другого туру виборів.

Як відомо, громадянство окреслює перелік прав і, водночас, – обов’язків особи. Переважна більшість держав світу, як і Україна, мають єдине громадянство. Саме такий принцип забезпечує однаковий правовий зв’язок кожного громадянина зі своєю державою.

Зацікавленість Росії в цьому питанні пояснюється просто. Подвійне громадянство  – легалізація її претензій до інших держав.

Отже, кінцева мета нової стратегії Кремля передбачає повну ліквідацію автономності УПЦ ПМ, що означатиме кінець ідеї Єдиної помісної церкви в Україні. Тобто на багато століть уперед закріплюється церковно-ідеологічне домінування Росії над Україною. З українського боку головним реалізатором цього плану має стати президент Янукович.

"Не віддай нас у руки чужинців, щоб не прозвався город Твій городом невільників, а стадо Твоє — зайдами в землі не своїй". Ці слова першого з русинів Митрополита Київського Іларіона, звернені до Господа через тисячу років після їх виголошення, набувають нової актуальності (Іларіон Київський. "Слово про закон і благодать").

Для князя Ярослава Мудрого поставлення Митрополитом Київським русина Іларіона всупереч волі Константинополя було надзвичайно важливою акцією. На просторах держави він підпорядкував верховне управління церкви своїй владі.

Позбувшись впливу Візантії, Ярослав розпочав створення ідеологічної основи Київської держави. За розробку, реалізацію й впровадженні нової доктрини відповідав Митрополит Іларіон.

Ідея про те, що Києво-Руська церква має бути незалежною, а найперше від Константинопольського патріархату (адже в ті часи це було й символом державної незалежності від Візантійської імперії), звучить не тільки в "Слові про закон і благодать", а й у інших творах, підтекстах проповідей, молитов давньоруського періоду.

Тисячу років тому Київ намагався позбавитися церковного впливу з півдня – від імперії, з якої він узяв християнство. Сьогодні імперія, породжена Києвом, намагається розширити свій вплив на власну "колиску".


Українська правда

Теги: