Чи змінить ставлення до Степана Бандери в Східній Україні, якщо його батька проголосять блаженним? Греко-католицька церква збирає документи, щоб звернутися до Ватикану з проханням беатифікувати священика Андрія Бандеру, батька провідника ОУН. Однак це навряд чи сильно змінить ставлення східних українців до Степана Бандери, яке сформувалося під впливом радянської та російської пропаганди, – пише Тетяна Серветник в польській Rzeczpospolita.

Релігія і історія. Українські греко-католики звернуться до Ватикану з проханням беатифікувати батька провідника ОУН

«Ми збираємо офіційні і приватні документи та фотографії стосовно душпастирської діяльності священика Андрія Бандери. Ми знаходимо ще живих свідків і просимо їх дати свідчення. Коли будемо готові, перешлемо документацію до Ватикану», – розповідає Rzeczpospolita Роман Тереховський з центру беатифікації та канонізації святих Української греко-католицької церкви.

«Ми б хотіли, щоб Андрій Бандеру проголосили блаженним, хоч і усвідомлюємо, що процес беатифікації може тривати навіть кілька років», – додає він. Греко-католики домагаються проголошення блаженними також кількох десятків інших мучеників цієї Церкви.

Батько Степана Бандери, лідера Організації Українських Націоналістів, був настоятелем греко-католицького храму в селі Угринів Станіславського воєводства (тепер Івано-Франківська область). Парафіяни називали його «лікарем людських душ». Він учив людей читати і писати. У 1919 році Андрій Бандера став депутатом парламенту Західноукраїнської Народної Республіки. Він також був духовним опікуном Української Галицької армії.

Блаженний Бандера?
У львівських архівах стараннями львівського митрополита Андрея Шептицького (процес його беатифікації триває з 1959 року) збереглася метрика хрещення Андрія Бандери і свідоцтво про посвячення в духовний сан. Священик був ув’язнений і зазнав катувань співробітниками НКВС. У 1941 році він був убитий радянською владою. І, на думку греко-католиків, з огляду на те, що він загинув за віру, його потрібно беатифікувати.

Чи долучення Андрія Бандери до лику блаженних змінить ставлення мешканців східної України до його сина Степана? Провідника ОУН там вважають зрадником і колаборантом Гітлера. «Я сподіваюсь на те, що підхід людей зміниться. Батько Бандери був набожною, доброю людиною, виховував дітей у дусі патріотизму. Можливо, це усвідомлять противники провідника ОУН, знання яких на цю тему були сформовані радянською пропагандою», – каже Rzeczpospolita Любомир Петренко, греко-католик, який мешкає у Києві.

На думку львівського публіциста Тараса Возняка, беатифікація батька Степана Бандери не має нічого спільного з політичною діяльністю сина. «Думка українців про Степана залежатиме від того, наскільки сильною буде негативна російська пропаганда стосовно ОУН», – каже Rzeczpospolita Возняк.

Справа беатифікації Андрія Бандери викликає спротив Української православної церкви Московського патріархату. «То батько Бандери був священиком? Я цього не знав, – не приховує здивування духовна особа, що представляє київську церкву, підлеглу Московському патріархату. – Процес беатифікації греко-католика ніяк нас не стосується. Греко-католики нам чужі. Ми називаємо їх «релігійними поплічниками польських окупантів», – каже він Rzeczpospolita.

Степана Бандеру негативно оцінюють і в Польщі. Як ідеолог УПА він несе відповідальність за різню поляків на Волині, яку організували українські націоналісти.

Теги: