Найгірший сценарій майбутньої зустрічі: усі відчують себе ображеними. Проте візит уже сьогодні можна назвати вдалим кроком пропаганди.


У середу, 10 червня, у другій половині дня Володимир Путін зустрінеться з Папою Франциском у Ватикані. Президент Російської Федерації прибуде до Італії, щоб відвідати російський павільйон на Світовій виставці у Мілані. Відомо, що сьогодні він нечастий гість у Західній Європі. Президент Путін зустрічався зі Святішим Отцем не так давно, ще перед кризою в Україні, у листопаді 2013-го.

 Під час останньої зустрічі президент Путін та Папа Франциск говорили про війну у Сирії. Ймовірно, ця тема стане предметом розмови і у найближчу середу, оскільки ситуація в країні залишається напруженою, а воюючі сторони, здається, знаходяться далі від примирення, ніж на момент візиту Путіна до Ватикану у 2013 році. Папа разом з усією Церквою пильно слідкує за ситуацією у Сирії, та зацікавлений у добробуті та розвиткові сирійського народу. Сподіваємось, що Понтифік зараз також захоче порозмовляти про конфлікт у Сирії . До того ж, Путіна вважають прибічником та другом президента Башара Ассада.

Хтозна, чи російський президент не має певних важелів впливу на режим Ассада. Пригадуються його заклики до діалогу між сторонами конфлікту, зрештою вони й не принесли видимих результатів. Сьогодні важко сказати, як конкретно зможуть вплинути на ситуацію в Сирії і Понтифік, і президент Росії. На заході переконують, що не постачають  озброєння у Сирію та не підтримують режим Ассада.

Інша тема для розмови між лідерами двох держав — ситуація в Україні. Слід зазначити, що конфлікт у Сирії дозволяє Путіну грати роль «доброго хлопця» для певної категорії людей у Росії та за її межами, оскільки він уже намагався виступити як захисник християн на Близькому Сході. У добрі наміри Путіна стосовно України уже ніхто не вірить, навіть у світлі героїчних зусиль проросійських коментаторів.

Крім того, конфлікт в Україні має свій чітко виражений релігійний аспект. Нещодавно у своєму зверненні до вірних Православної Церкви Московського патріархату в Україні Патріарх Кирил пояснив, що вони не зобов’язані коритись державній владі у Києві. Тобто, не лише офіційна Москва бореться за вплив у сусідній державі, те саме чинить і Московський Патріархат. Погодженість дій президента Путіна та Патріарха Кирила важко не зауважити. Як може перемогти Московський патріархат при наявності двох інших православних церков у державі — питання спірне. Збагнути це майже так само важко, як і кінцеву мету Росії у цьому конфлікті.

Нещодавно бої на східній Україні знову відновились. Важко уявити, що у той час як Святіший Отець розмовлятиме з президентом Путіним, російські війська розпочнуть повномасштабне вторгнення.

Що скаже Папа, беручи під увагу його обережність в усьому, що стосується Московського патріарха? З іншого боку — бажання Заходу вшанувати кордони та протистояти агресії. Папі належить усвідомити: що б він не сказав, щонайменше одна сторона сприйме це як образу. Найгірший з можливих сценаріїв — образяться усі. Сподіваємось, однак, що зустріч Понтифіка з російським президентом сприятиме налагодженню стосунків між Росією та Україною. Хоча це здається не можливим, якщо слідкувати за дотриманням Росією мінських домовленостей.

Католики, не лише в Україні, а й у Польщі та Литві теж сподіваються, що Папа говоритиме правду під час зустрічі з президентом Росії. Проте, чого сподівається сам Путін, чому він їде до Ватикану? Невже ним керує прагнення здобути черговий  доказ у вигляді фото з Папою Римським, додати ще одну ілюстрацію до своєї історії про непричетність до війни на сході України?

Сatholicherald.co.uk / Сredo-ua.org 

Теги: