Є спеціальний протокол, якого слід дотримуватися: чорний одяг, довгі рукави і хустина для жінок, смокінг для чоловіків. А білий одяг?- Лише для католицьких королев.

Ватиканський протокол заявляє, що для зустрічі з папою жінки повинні одягати формальний чорний одяг з довгими рукавами і чорну хустку, щоб прикрити голову. Проте з 1980-их років дрес-код (фрак для чоловіків, чорна сукня і хустка для жінок) став менш суворим.


Лише для приватної аудієнції з папою жінки зобов’язані прикрити голови і одягатися в жалобний одяг. На аудієнції зі Святішим Отцем вони зобов’язані одягатися в сукню пристойного покрою і кольору, яка бажано повинна бути чорною. На завершення папської церемонії вірних закликають привітати папу,поцілувавши його руку. Жінки можуть бути одягнені в сукню, але вона не може бути короткою, повинна закривати плечі, а довжина спідниці має бути нижче колін.


Звичайно ж прикрас, які кидаються в очі, слід уникати: годиться щось стримане і елегантне, а якщо доводиться вибирати, то краще одягнути замало, ніж забагато. В цілому не слід перебільшувати з аксесуарами, які не повинні мати жодних яскравих кольорів. Перш за все, важливо пам'ятати, щоб голова була покритою весь час. До папи слід звертатися "Ваша Святосте".


Привілей носити білу сукню під час аудієнції з Папою надається лише католицьким королевам або дружинам католицьких королів. Вони мають право носити білу сукню замість звичайно визначеної чорної. Сьогодні цей привілей поширюється лише на королеву Іспанії Софію, королеву Бельгії Паолу, королеву Бельгії Фабіолу і велику герцогиню Люксембургу Марію Терезу - всі вони представляють католицькі монархії.


Коли була монархія в Італії, привілей надавався також і королеві Італії. Дозвіл не поширювався на князівства Монако і Ліхтенштейн, незважаючи на те, що вони є католицькими державами. Дружинам президентів не надається привілей одягати біле. Багато жінок-лідерів більше не одягають чорний одяг для папських аудієнцій: ні Мері Робінсон, ні Мері Макеліс, обидві жінки-президенти Ірландії, не одягали чорного під час аудієнцій з Іваном Павлом II, а російська перша леді Раїса Горбачова одягала червону сукню на одну із папських аудієнцій. Шері Блер, дружина прем'єр-міністра Великобританії Тоні Блера, викликала дискусії, коли одягнула білу сукню на аудієнцію в Папи Бенедикта XVI в 2006 році.

Теги: