Таку назву має документ, який розробила Рада єпископських конференцій Європи (РЄКЄ), що представляє всіх римо-католицьких єпископів континенту, та Конференції європейських церков (КЄЦ), до якої належать православні, протестантські, англіканська, старокатолицька та незалежні церкви. Вона була підписана у 2001 році у м. Стразбург. У документі християнам запропоновано «напрями співробітництва між церквами Європи».


Хартія закликає до єдності у вірі, до примирення і проголошує розділеність християн явищем ненормальним і, по суті своїй, антихристиянським. Вона наголошує на спільній проповіді Євангелія, міжхристиянського зустрічного руху, спільній дії та спільній молитві. Конкретно пропонується обговорення євангелізаційних стратегій кожної із Церков з іншими, визнання свободи кожної особи вільно обирати релігію, яке унеможливлює будь-який примус або психологічний тиск, створення навчальних програм, котрі б сприяли кращому ознайомленню з різними християнськими традиціями і подоланню задавнених забобонів. Церкви заохочуються до співпраці одна з одною на всіх рівнях, де це не суперечить їхній доктрині, а також захисту прав релігійних меншин.

«Екуменічна хартія» звертає увагу також на те, що всі ми визнаємо Триєдиного Бога: Отця і Сина, і Святого Духа згідно із Нікео-Константинопольським Символом віри, та віримо у «Єдину, Святу, Соборну і Апостольську Церкву». Тому нашим першорядним екуменічним завданням є являти людям цю єдність, яка завжди є даром Божим.

Окремі компоненти документа присвячені також примиренню культур і народів Європи, зміцненню християнсько-юдейського і християнсько-мусульманського діалогу.

За матеріалами радіо «Свобода»


Повний текст хартії Ви можете завантажити тут

Теги: