Під опечатаним храмом на Різдво правили 9 священників УПЦ МППід опечатаним храмом на Різдво правили дев’ять священників Московського патріархату. У єпархії Київського кажуть: на службу не ставали, щоб не створювати конфліктної ситуації.

- Нам не дали провести службу, - розповідає протоієрей Ігор із прес-служби Вінницької єпархії УПЦ Київського патріархату. – Вони залучилися підтримкою козацтва і нам протистояли. Щоб не створювати конфлікту, вирішили службу не проводити.

- Ніхто козаків не запрошував, - відповідає протоієрей Микола Строк. – Вони приїхали неочікувано для всіх і з власної ініціативи стали з нами молитися. 

Востаннє віряни Стадниці молилися у своєму храмі 3 січня. Тоді служив Владика Онуфрій і обіцяв приїхати на Різдво

- Я вибачився перед прихожанами, - говорить Владика Онуфрій, що пообіцяв служити у Стадниці на Різдво, але не приїхав. – Я вже доніс людям, як треба боротися, розказав про права. Тепер вирішувати долю храму місцевій громаді.

Люди вирішили: 300 проти 700 голосів


- Храм сьогодні нікому не належить, - говорить керівник Вінницької єпархії УПЦ Київського патріархату Владика Онуфрій і додає, що наразі єпархія займається його узаконенням, бо з документів у єпархії збереглися тільки копії. – Скільки часу займе паперова тяганина, не знаю. Наша держава релігійні відносини юридично не регламентує. Тобто є закони, але інститутів їх виконання немає.

Владика каже, що може оформити на себе храм і Московський патріархат. І якщо церква Стадниці стане храмом для іншої конфесії, оскаржувати це не буде.

- Не маю такого права, - пояснює він. - Але знаю, що є велика кількість людей, близько трьохсот осіб, з яких 87 вже підписалися, щоб не переходити до іншої конфесії. І вони вправі боротися за церкву. Як вирішить громада, не можна передбачити. 

Протоієрей Микола Строк, якого вже прийняла єпархія Московського патріархату і призначила в.о. настоятеля храму Стадниці, стверджує: за перехід до його конфесії селяни зібрали 700 підписів. Зараз займаються перереєстрацією громади.

- Люди не знали, за що підписувалися, - говорить староста села Михайло Вовк. – Я особисто теж ставив підпис, але на титульному листку було написано, що голоси збираються на підтримку священика, а не за перехід до іншої конфесії. Люди обдурені! Їхні підписи доклали до іншого документа.

У Стадниці проживає 1300 повнолітніх мешканців. Більшість з них, як вважає Микола Строк, підтверджують підтримку переходу до іншої конфесії тим, що регулярно ходять на богослужіння під замкнену церкву.

На Різдво було близько сотні прихожан, - каже він і показує відеозапис богослужіння. 

Втім, як вважає Владика Онуфрій, більшість не визначає приналежності храму, а служби перед храмом називає показовими. Він наводить у приклад село Хоменки Шаргородського району, де священик з громадою перейшов у Київський патріархат, але церква залишалася в юрисдикції Московського.

- Община Стадниці діяла 16 років. Є матеріальні цінності, на які збиралися прихожани. Чого інша конфесія має їх використовувати? Є правонаступництво. Не можуть бути порушені права послідовних віруючих, - говорить Владика.

А тим часом селяни молитимуться під відкритим небом. Доки котрась із конфесій не пред’явить документ на церкву.

На сусідів написали доповідну

Остання служба відбулася у вихідні. Служив вірянам Микола Строк з братами. Каже, стали молитися поруч вперше, бо досі належали до різних конфесій. А настрої селян називає конфліктними.

- Люди ще більше занепокоєні, відколи храм понівечили. Третього січня позрізали замки, щоб зайти всередину, - розповідає він і показує листи в єпархію, губернаторові, голові облради й райдержадміністрації та прокуророві області з заявою про „вандалізм у храмі”. Ще в міліцію написали про „безчинства..., через які ми, віряни, мусимо в мороз, у непогоду під відкритим небом слухати службу Божу”.

Владика Онуфрій ці заяви прокоментував так:

- Прихожани попросили мого благословення зрізати замки. Я не хотів давати. Коли ключів не знайшли, дав благословення з умовою, що зріжуть тільки вушка, на яких замки кріпляться, і нічого не пошкодять. Так, як розтрубили скрізь, що священики ламали двері, то цього не було. Відкривали храм місцеві люди.  

Обидві конфесії погоджуються – церква належить місцевій громаді. Люди поділилися, якщо вірити зібраним сторонами підписам, на 300 проти 700. Заяви мешканців з підписами дивіться в бібліотеці 967.

Довідка:

У 1946 році храм Стадниці передали у безстрокове користування Російській православній церкві. З 1993 року тут молилася єдина зареєстрована в селі громада - віруючі УПЦ Київського патріархату, але документально церкву за собою не закріпила.

Протягом минулого року 5 священників з громадами перейшли з Київського патріархату до Московського. 10 - з Московського у Київський. В жодному з цих випадків конфліктів, як у Стадниці, не було. Розходилися миром. Міняли приналежність до конфесій батюшки з особистих міркувань.

20 хвилин

Теги: Різдво, Микола Строк, Стадниця, Владика Онуфрій