Про минуле і майбутнє в інтерв'ю з архієпископом Вінницьким і Могилів-Подільським Симеоном.

"Атестацію знань священства будемо проводити до стабільного результату"Владико, за посадою Ви є не лише керуючим Вінницькою єпархією, а й настоятелем кафедрального собору. Над чим працюєте зараз?

– Дякую Богові за те, що цього року ми закінчили зовнішній і внутрішній ремонт будівлі собору. Напевно, це моя найбільша радість, тому що кафедральний собор — це обличчя єпархії і, якщо хочете, всієї Церкви. Ми зробили ремонт внутрішнього дворика, провели гідроізоляцію всієї будівлі. Тепер необхідно реставрувати нижній храм, який постраждав від вологи, що руйнувала розписи і самі стіни. Потрібно обгородити територію храму, закінчити ремонт цегляного муру, покласти тротуарну плитку, всередині храму закінчити іконостас і обкласти храм по периметру мармуровими панелями.

Буквально днями завершили ремонт у приміщенні дитячої недільної школи, яке не лише відремонтоване і приведене у належний стан, але й наповнене новим технічним обладнанням і всім необхідним для навчального процесу.

– Цей рік у єпархії був оголошений Роком просвітництва і місіонерства. Для Вінниці це — новаторство…

– Протягом 2009 року працювали по декількох напрямках: робота у педагогічній сфері, у сфері проповіді і богослужінь, а також у реалізації оригінальних проектів, покликаних залучити ширші маси людей.

Що стосується педагогічної сфери, то завдяки активній діяльності Асоціації православних педагогів і нашого єпархіального відділу релігійної освіти протягом року було проведено низку зустрічей з директорами загальноосвітніх шкіл у районах області. У деяких з них я особисто брав участь. Результат — збільшення кількості шкіл, у яких викладається предмет «Християнська етика» з 87 шкіл у 2008-му році до 123 у 2009-му. Збільшилась і кількість недільних шкіл на наших парафіях відповідно з 118 до 131 школи. Педагогам, які займаються духовним вихованням, надавалася допомога підручниками та методичними матеріалами. Зокрема єпархіальним відділом освіти було безкоштовно розповсюджено 1200 посібників для вчителів «Джерело» і «Благовіст», підручників «Дорога добра» та інших.

Двоє наших священиків — викладач Київської духовної академії та Київського національного університету ім. Шевченка протоієрей Олег Кожушний та викладач Вінницького педагогічного університету ієрей Георгій Холодюк – цього року вперше були залучені до читання лекцій на курсах підвищення кваліфікації вчителів з духовної етики при обласному Інституті післядипломної освіти педпрацівників.

Про духовенство ще хочу сказати, що цього року, як і в два попередні роки мого перебування на Вінницькій кафедрі, нами була проведена атестація знань священнослужителів, покликана виявити недоліки у рівні знань наших пастирів і стимулювати їх до самоосвіти. Чергову атестацію будемо проводити й у наступному році. І так до тих пір, поки не досягнемо стабільно доброго результату. Хоча слід відзначити, що позитивні зрушення є вже тепер.

– Владико, кілька слів про оригінальні проекти єпархіального управління, які об'єднують дорослих, молодь, дітей...

– Серед нових проектів хочу відзначити літній сплав на катамаранах «З молитвою по Південному Бугу», в якому взяли участь представники духовенства, журналісти і молоді парафіяни наших храмів. Через деякий час вони разом підкорювали Кримські гори і знайомилися з історією старовинних кримських поселень та монастирів.

Але наймасштабнішим проектом був і залишається проект під назвою «Свято парафії», який має охопити всі церковні громади нашої єпархії. Суть його полягає в тому, щоб влаштувати свято зусиллями всієї парафії (не лише парафіян храму, а й усіх мешканців того чи іншого села), щоб разом відчути радість духовного спілкування, виявити приховані таланти і, врешті-решт, розділити разом спільну трапезу християнської любові, як це було в апостольські часи. Звичайно, не всюди свято проходить на належному рівні. Є, на жаль, батюшки, які поставилися до його проведення «прохолодно», однак в більшості випадків воно досягає своєї мети — приносить радість і залучає до наших храмів нових парафіян.

– Рік просвіти і місіонерства закінчився, на що акцент у новому — 2010 році?

– Багато з проектів, які були реалізовані торік, будуть повторені у цьому році. Будуть і нові місіонерські заходи. Зокрема, з мого благословення у єпархії відтепер запроваджується обов'язкова катихізація тих, кого ми маємо хрестити, або, якщо це діти, то їхніх батьків і хрещених батьків. Починаючи з грудня, всі священики не мають права звершувати хрещення без попередньої катихізичної, тобто віронавчальної бесіди. Звичайно, це не стосується випадків, коли доросла людина або дитина перебуває у важкому стані, як кажуть, на порозі смерті. Одним словом, відмовляти у хрещенні нікому не будуть, але будуть чинити по-євангельськи: спочатку навчити, а лише потім хрестити. Це ж стосується і шлюбів. Відтепер вінчання будуть звершуватися лише після співбесіди священика з майбутнім подружжям.

2010-й рік у нашій єпархії оголошений Роком православної сім'ї. Отже, тепер наші священики будуть приділяти особливу увагу ідеалам справжньої християнської сім'ї, зміцненню моралі, вихованню підростаючого покоління. А це означає, що на нас чекає багато нових цікавих і корисних справ. Нехай Бог благословить наші задуми і допоможе їх втілити.

33-й

Теги: архієпископ Симеон, Вінницька єпархія, літній сплав, катамарани