Надання Українській церкві томосу стало для Росії величезним викликом. Інформаційна кампанія по дискредитації Вселенського патріарха провалилась – тому що базувалась на маніпуляціях. «Томос ніхто не дасть» - але томос дали. «Розкольників ніхто не визнає» - але почали визнавати: спочатку Елладська церква, потім Александрійська. У Росії не залишилось інших засобів запобігання подальшого параду визнань, як провести сценарій їх відкликання.


Визнання ПЦУ Елладською церквою було для Росії шоковою терапією, на яку потрібно якось реагувати. І тут прихильники РПЦ таки блиснули креативом, який, втім, можна реалізувати лише в Греції.

Пропагандистські ресурси, афілійовані з УПЦ (МП), нещодавно опублікували «сенсаційну» новину: грецька недержавна організація «NGO Pan-Hellenic Orthodox Union» (грецькою Πανελληνιοσ ορθοδοξοσ ενωσισ, українською «Панеллінський православний союз») має намір … законодавчо оскаржити визнання ПЦУ Елладською церквою! Мовляв, рішення прийнято з порушенням грецького законодавства, а саме ст.19 Постанови № 1/1997 (щодо процедур Архієрейського собору Церкви Греції)...

Продовження див. тут

Теги: