Розповідає Алла Андрущук - мати, засновник Центру реабілітації дітей «Зоря надії» у Тернопільській області. 

Що вже досягнуто за ці роки відкриття Центру «Зоря надії»?

Десять років важкої праці, але на сьогодні з Божою допомогою ми маємо Центр реабілітації, в якому вже півтора року спеціалісти займаються з дітьми з інвалідністю та молоддю. До того часу, як з'явився свій будинок, ми винаймали різні приміщення: у медичному училищі, у школі. Наразі в Центрі реабілітації чотири діючих кабінети – це два масажних, реабілітаційна зала, кабінет психолога та логопеда

У 2019 році до фінансування діяльності Центру реабілітації вперше долучилося місто, а саме, міська адміністрація виділила тридцять тисяч грн. У цьому році вже виділено шістдесят тисяч грн. Велику допомогу надавали спонсори: Володимир Фендич, який виділив мікроавтобус, в результаті чого ми отримали можливість організувати доставку дітей на заняття та реабілітацію і назад додому, це Володимир Кравець, який виділив кошти на часткову оплату документації на будівництво нового реабілітаційного центру, це студенти з викладачами нашої академії, зібрані кошти яких пішли на підтримку життєдіяльності організації, це батьки наших вихованців і багато-багато інших небайдужих людей. До тридцяти дітей охоплено послугою денного перебування - з ними працюють психологи-спеціалісти Юлія Савчук та Людмила Пянковська, масажисти-реабілітологи Марія Луцька та Алла Ковальчук. Минулого року на волонтерських засадах три місяці працював реабілітолог Дмитро Зелінський. Напрацьовані методики показали дуже хороші результати в фізичному і психологічному розвитку дітей з різними формами ДЦП і аутизму.

На сьогодні у нас є мета - побудувати новий центр реабілітації європейського зразка, в якому будуть працювати орієнтовно сорок людей - це психологи, реабілітологи, педагоги, лікарі, обслуговуючий персонал, адміністрація, водії, які спецтранспортом будуть підвозити дітей до Центру і назад. Також у нас буде працювати їдальня, де буде організовано харчування дітей, які будуть отримувати реабілітаційну допомогу, а також дітей-сиріт та дітей з багатодітних родин. Центр розрахований на щоденне перебування 80 дітей.

На сьогодні ми готуємо документи на підпис грантової та партнерської угоди. Наш польський партнер пані Марія Круль, лікар - реабілітолог, невропатолог, заснувала в Польщі Центр реабілітації «Крок за кроком» у місті Замость, який існує вже тридцять років. Центр складається з великого комплексу, де надається допомога людям з особливими потребами. Це окремі приміщення для дітей, які мають фізичні та психологічні проблеми від народження, де розташовані садок, школа-садок, середня школа, гімназія. Також є приміщення для дітей, які не можуть вчитися далі, вони залишаються там працювати, або навчаються самообслуговуванню. Також є місце, де перебувають дуже важкі діти і вони отримують відповідну реабілітацію. Крім того, для таких, яким взагалі немає де жити і їх нема кому доглядати, це той випадок, коли померли батьки чи опікуни, то там виділяють спеціальні кімнати-квартири, де вони отримують відповідний догляд. В підсумку - це великий комплекс на 250 працюючих осіб, один з кращих у Польщі, в якому одночасно надається допомога як дітям, так і батькам, а саме - надати батькам можливість до повноцінного життя.

Наш партнер Марія Круль має неабияку прихильність до України, бо її мама народилася у Кременці. І коли у страшні часи Другої світової війни масово знищували євреїв та поляків, одна сім’я українців ціною свого життя врятували трьох маленьких сестричок, одна з яких в майбутньому була мамою пані Марії. Ці люди відносились до дівчаток, як до власних дітей, годували, доглядали, переховували їх під ліжками під час облав. А потім знайшли таку можливість відправити їх до Польщі. І як говорить пані Марія, вона буде дуже вдячна Богові і людям, якщо їй вдасться зробити щось значне для України, а насамперед - для людей з інвалідністю, щоб дати їм таку можливість відчути себе повноцінними людьми у сучасному суспільстві.

Хто фінансує такий комплекс у Польщі?

Фінансують всі потроху. Частину виділяє освіта, бо там навчаються діти, частину надає медицина, бо там вони отримують реабілітацію, частину виділяє соціальний захист, бо там їх на доглядають, також частину виділяє громада, до якої належить ця дитина, а також допомагають батьки дитини, якщо є така можливість. Це комплексний бюджет з різних моментів.

Чи бачите ви можливість відкрити таке в Україні?

Ми хочемо зробити, щоб і у нас в Україні було саме так. Це не так легко зробити, але ми віримо, що у Бога є така можливість, є небайдужі люди та необхідні кошти.

Найбільше, що нам сьогодні потрібно – молитовна підтримка і люди, які з великим серцем можуть приїхати до нас і послужити. Ми розглядаємо всі варіанти і можливості для проживання та оплати праці фахівців. В недалекому майбутньому в парковій зоні нашого мальовничого старовинного Кременця на 0,21 га землі, яку виділила міська адміністрація для нашої громадської організації «Товариство батьків і дітей з інвалідністю та їх друзів «Зоря надії», має вирости чотирьохповерхова будівля, а це півтори тисячі квадратних метрів, де будуть розташовані тренажерні зали, навчальні класи, гідромасажні кабінети, кімнати для проживання, їдальня, тобто - великий комплекс надання різної допомоги. І якщо ми підпишемо грантову угоду і отримаємо кошти на фінансування, а це 750 тисяч євро, то цих коштів вистачить тільки щоб підняти чотирьох поверхову будівлю і обладнати один поверх. Але для повного завершення будівництва і обладнанням всім необхідним нам необхідно ще знайти 250 тисяч євро. Маємо надію, що з Божою допомогою здолаємо цю велику проблему по знаходженню всіх необхідних коштів, а також вирішимо в найближчий час проблему з підписання кошторисної документації, на яку теж шукаємо кошти, а це 20 тисяч євро. Кожна гривня, яка буде пожертвувана, наблизить здійснення нашої мети

Бог веде, і на нашому шляху знаходяться, і дасть Бог - знайдуться небайдужі люди, які готові підтримати цей проект.

Аdventist.ua

Теги: