Сповідь через смартфон - не дійсна, заявили у Ватикані.

Незважаючи на безліч змін у світі, спричинених пандемією коронавірусу, священник не може сповідати через телефон. Про це пише Rzeczpospolita.


Тим не менше, на думку Святого престолу, священник може дати колективне звільнення від гріхів, наприклад, при вході до лікарняної палати чи лікарні.

Кардинал Мауро П'яченца пояснив ватиканській газет L'Osservatore Romano, що в разі телефонного дзвінка немає справжньої присутності того, хто кається, а тому звільнення від гріхів не можливе. У такій ситуації, на думку кардинала, є лише електричні вібрації, які відтворюють людські слова.

Також він додав, що церква не залишає тих, хто хоче висповідатися, але не може цього зробити через хворобу. Наприклад, у закритих лікарняних палатах із пацієнтами, хворими на Covid-19. У таких випадках, відповідальний за парафію єпископ, може прийти в лікарню і дати через гучномовці чи без них колективне розгрішення тим, хто кається.

"Колективне звільнення дозволено, наприклад, біля входу в лікарняну палату із зараженими віруючими, яким загрожує смерть", - сказав П'яченца.

"Не можливо також замінити відвідування живої меси. У ситуаціях, коли немає змоги відвідати літургію, то немає обов'язку її замінювати іншою формою участі. Звичайно, якщо хтось з поважних причин не може взяти участь у літургії і дивиться її через телебачення, то він чи вона здійснює благочестивий і духовно корисний вчинок", - сказав кардинал.

Кардинал вважає, що меса, яку дивляться по телебаченню, не замінює ту, яку віруючий відвідує у церкві.

Gazeta.ua

Теги: